Захтев за изручење ће бити упућен Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) за оба осумњичена, пише сарајевски портал Кликс.

Хапшења су део међународне операције коју координира Европол. Уз Холандију, укључене су и полицијске и правосудне службе из Шпаније, Француске, Белгије, УАЕ и Сједињених Држава.

Током хапшења, истражне службе су интензивно и успешно сарађивале с полицијом Дубаија и с официрима за везу укључених земаља стационираним у УАЕ.

Један од осумњичених је 37-годишњи мушкарац холандске и мароканске националности.

Државно тужилаштво у Ротердаму, наводи се, против њега води процес због увоза хиљада килограма кокаина у Холандију 2020. и 2021. године, учешћа у злочиначкој организацији, прања великих количина новца, корупције и поседовања ватреног оружја.

Истрага о њему започела је дешифрованим порукама са Скај апликације.

Реч је о тешким кривичним делима која упућују на међународну трговину дрогом из углавном Јужне Америке преко лука у Антверпену и Ротердаму. Ухапшени се сумњичи за важну координацијску улогу у увозу кокаина.

Други ухапшени у Дубаију је 40-годишњи Холанђанин, који је такође држављанин БиХ. И против њега је покренута криминалистичка истрага на основу пресретнутих Скај порука. Кривични предмет против њега воде тужиоци Државног тужилаштва Холандије, саопштила је холандска полиција.

Он се осим за увоз кокаина сумњичи и за припрему увоза готово 8.000 килограма сировина за производњу амфетамина. Сировине за производњу дроге стизале су преко луке Антверпен, а крајње одредиште им је била фирма у Холандији.

Према писању сарајевског портала Истрага, ухапшени држављанин БиХ је Един Гачанин Тито.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".