Алжирски суд осудио је на смрт 49 људи због линчовања сликара Ђамела Бена Исмаила кога су окривили да је подметнуо пожар, иако је, према тврдњама адвоката, дошао да помогне у гашењу, преноси државна новинска агенција.


Поред тога, на казне затвора од две до 12 година осуђено је 38 људи, рекао је адвокат Хаким Сахеб, члан колектива адвоката добровољаца који су учествовали на суђењу, преноси АП.

У групном суђењу, за убиство сликара процесуирано је више од 100 осумњичених, од којих је већина проглашена кривима за неку улогу у његовој смрти.

Изречене смртне казне вероватно ће бити замењене доживотним казнама затвора, јер у Алжиру већ годинама постоји мораторијум на извршење смртних казни.



У пожарима који су избили прошле године у Алжиру погинуло је најмање 69 људи у планинском региону који насељавају Бербери, након чега је група људи оптужила Исмаила да је одговоран за пожаре и линчовала га.



Након што се на друштвеним мрежама појавио снимак на којима се види убиство особе која је линчована и спаљена, локални тужилац је наложио хитну истрагу случаја с циљем да се идентификују нападачи и изведу пред суд, преноси Ројтерс.

У саопштењу је тада наведено да је група људи извршила напад на полицијску станицу у којој је жртва била чувана и успела да га извуче напоље, где су га тукли и на крају запалили, што је довело до његове смрти.

Амнести интернешенел позвао је тада алжирске власти да одмах истраже ово убиство и тиме пошаљу јасну поруку да ово насиље неће проћи некажњено.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".