Ovogodišnji Mundijal će imati određene novine, a neke će biti specifične koje će promeniti fudbal kakav poznajemo.

Pet izmena

Foto: Tanjug/AP

 

Ovo će biti prvo Svetsko prvenstvo na kom će biti dozvoljeno izmeniti čak 5 igrača. Na ovo smo navikli donekle, s obzirom da je ovo pravilo uvedeno za vreme pandemije Koronavirusa. Ovo će biti pogodno za timove sa dobrom klupom.

26 igrača

FOTO: M. Vukadinović

 

Prvi Mundijal na kome će reprezentacije povesti sa sobom čak 26 igrača umesto dosadašnjih 23. Ovo pravilo će pomoći timovima koji su se dvoumili između nekoliko igrača.

Penali

Foto: N. Paraušić

 

Na ovo pravilo smo već navikli, ali će ovo biti prvi Mundijal koji će ga primeniti. Golman mora biti na liniji tokom izvođenja jedanaesteraca. Za one između stativa je ovo problem, s obzirom da izlazeći ispred iste oni skraćuju ugao i pokrivaju više prostora.

Ofsajd

Foto: MV

 

Na prvoj utakmici je već ovo bilo primenjeno. VAR sobi će značiti polu-automatska tehnologija slična gol-tehnologiji. Naime, gol-tehnologija, koja je već uveliko u upotrebi javlja sudijama da li je lopta prešla liniju. U ovom slučaju, VAR sobi će biti javljene tačne specifikacije kod ofsajda što će skratiti vreme donošenja odluke. Ovo pravilo je najviše zastupao Arsen Venger, trenutni zvaničnik FIFE koji je zadužen za napredak fudbala.

Ženske sudije

Foto: Tanjug/AP

 

Nešto što smo već videli na mnogim utakmicama do sada, ovo će ipak biti prvi Mundijal na kome će suditi žene. Ovo je ogroman napredak za rodnu ravnopravnost.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".