Култ Св.Архангела Михаила у народу

Међу народна веровања о овом свецу је и да он обилази све болеснике и ако стане код ногу – није добро, а ако је код главе – болесник ће оздравити.

Такође, наводно се према метеоролошким условима на овај дан може одредити каква ће бити година – како на Аранђеловдан, тако током целе зиме и пролећа.

Фото: Профимедиа

 

 

У неким крајевима Србије, овај анђео се слави и као заштитник сточара јер се верује да само он може отерати вукове.

Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе светог Михаила, да, пошто га сматрају живим свецем, не спремају жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.

Погледајмо сиромашне и немоћне

На Аранђеловдан треба ширити добре мисли, а једну једину ствар коју не смете урадити јесте да сиромашне и немоћне терате од себе. То ће анђео, који је стално уз вернике, казнити.

На овај дан, предање каже, ваља помоћи сиромашнима и немоћнима, дати им хране и пића, упутити топлу реч. Уколико то не учините, верује се да ће анђео који је стално уз вернике послати страшну казну.

Фото: Профимедиа

 

 

Они који испоље најважнију хришћанску врлину на Аранђеловдан, могу очекивати благост овог светитеља који ће се вам испунити и ону највећу жељу.

На православним иконама се архангел Михаило представља са крилима, у војводској одежди, са мачем у једној и кантаром у другој руци, јер он у часу смрти узима људску душу.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".