Сабор Светог архангела Михаила слави се, по црквеном календару, 21. новембра. Њему је, кажу, припало време зиме и зимских тешкоћа да тад помаже онима у невољи.

Пуна три дана се отвара небо "прима" молитву: дан уочи Сабора, на сам Аранђеловдан и наредног дана. "Архи" значи први, главни а "англеос" је анђео, па се Михаило сматра војводом свих анђела. У молитви Михаилу, верни му се обраћају да умоли Господа и тако их спасе од болести, смртоносне ране и изненадне смрти. Постоји веровање да се Архангел обилази све болеснике и ако стане код ногу, није добро, а ако је код главе, болесник ће оздравити.

Фото: Википедија

 

 

Молитве почињу већ у дан уочи празника. Верни се моле на овај начин:

"Свепобедни војводо Небеских Сила, ти си очистио небо од Сатане и црних анђела његових, очисти и душе наше од свакога греха, јер греси наши отварају врата и прозоре душа наших, те кроз њих улазе у нас нечисте силе демонске, прљајући и умртвљујући душе наше, које треба да су анђелски чисте и анђелски бесмртне."

На дан 21. новембра сви верни одлазе у цркву да запале свећу. Ко није у могућности, нека окади собу са иконом и запали свећу молећи се свом анђелу. Када се молите, мислите на своје вредне, важне и дубоке жеље, не на ситнице овога света.

Ево када је најбоље време да од светога Арханђела Михаила затражите срећу, здравље и испуњење жеља:

20. новембар - покушајте да избегнете непријатне сусрете и места која не волите. Од 14:12 па до 14:45 тражите да вас заштити од злих људи, негативне енергије, те да нам подари мир и снагу.

21. новембар - Обавезно отиђите у цркву и запалите свећу. Молите се свом анђелу. На овај дан тражите од анђела да испуни вашу најдубљу и најважнију жељу. Отворите душу и срце, делите радости и тугу и на крају се захвалите. Небо прима молитву цео дан.

22. новембар - Овај дан затражите од Арханђела Михаила да вам помогне са тешкоћама на послу. Било да је у питању жеља за већом платом, бољом позицијом или другим послом, ову жељу замислите у периоду од 8:48 па до 9:32.

Верни траже подршку у ономе што им задаје највише тешкоћа. Не ваља се ових дана љутити ни срдити на било кога, душа се полако припрема за пост, ваља опростити свима.

Светог Архангела као свог заштитника слави данас и београдска Саборна црква, освештана на Аранђеловдан 1845. године, чији је ктитор био српски кнез Милош Обреновић (1780-1860).

Фото: Профимедиа

 

 

Нису тачне приче да на овај дан свечари не треба да кувају жито јер је "Михаило жив". Кувана пшеница - кољиво - и није симбол смрти, већ живота оних који су живели и који сада живе у вери са Богом и својом  крсном славом.

Једно народно веровање каже да се према временским условима на овај дан, може одредити каква ће бити година. Каже се: какво је време на Аранђеловдан, тако ће бити током целе зиме и пролећа! У неким крајевима Србије, овај анђео се слави и као заштитник сточара јер се верује да само он може отерати вукове.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".