Обилне падавине које су погодиле регион али и Србију изазвале су изливање река и поплаве у Пријепољу и Новом Пазару, а Републички хидрометеоролошки завод најавио је нове пљускове.

- Данас облачно местимично са кишом, док се више падавина очекује у централним, јужним и источним крајевима наше землје где се локално очекује и више од 30 мм за 12х - стоји у новом упозорењу РХМЗ.

Водостаји у порасту

- На Дунаву водостаји се налазе око и нешто испод ниских пловидбених нивоа. На Лиму код Пријеполја водостаји ће у наредних 12 сати бити у већем порасту са достизањем границе ванредне одбране од поплава, а на Ибру код Рашке са достизањем и превазилажењем границе редовне одбране од поплава у наредна 24 сата", стоји у упозорењу РХМЗ.

Када стиже снег?

- У ноћи између недеље и понедељка киша ће прећи у снег у брдско-планинским пределима западне и југозападне Србије уз локално стварање снежног покривача висине од 5 до 10 цм на већим висинама. Максималне температуре у већини места од 6 до 11 °С, а на југу и истоку Србије и до 17 °С.

У уторак и среду дуваће јака и олујна кошава, на југу Баната и са ударима орканске јачине, а у области Динарских планина јак југозападни ветар уз краткотрајну кишу. Од четвртка променљиво облачно са више сунчаних интервала и суво", наводи се на сајту РХМЗ.

Упаљен метео-аларм

Због обилних падавина у Србији је упаљен наранџасти и жути метео аларм. Наранџасто упозорење на снази је у Шумадији, Поморављу, источној и југозападној Србији, док је у осталим деловима наше државе на снази жуто упозорење.

Наранџасти метео аларм значи да време може бити опасно.

- Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе", наводи се на сајту РХМЗ.

Жути метео аларм, који је на снази у већем делу Србије значи да време може бити потенцијално опасно.

- Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике."

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".