Већина деце је имало проблема са дисањем, поједина су се гушила, имала су појачано црвенило очију и друге здравствене тегобе.

Како "Блиц" сазнаје сва деца су тренутно добро, и дете које је било задржано у болници се управо отпушта.

Родитељи су забринути и огорчени и како за "Блиц" прича мајка дечака који има 12 година деца су се отровала хлором.

Фото: Н. Скендерија

 

- Моје дете само кашље, пије само млеко и надам се да је то то и да ће бити у реду, али чујем да су други родитељи морали да воде децу у болницу. Имам поруке и родитеља из Женског ватерполо клуба да су девојчице ноћас ишле у болницу јер не могу да дишу. Чула сам да је тако и са првим тимом. Ми смо се чули само са једним тренером и он је то потврдио. Боримо се са хлорисаном водом не први пут. Прошле године смо већ имали један такав инцидент. Они тврде да је вода добра, имају и документацију за то. Треба видети шта се тачно догодило јер хлор има јако штетан утицај - каже мајка дечака који тренира ватерполо и који је на срећу имао лакше последице због превише хлора у малом базену.

Отац седаменастогодишњег ватерполисте коме је пружена медицинска помоћ у Општој болници каже да се његовгом детету синоћ појавила појачана реакација на хлор. Раније је имао само црвенило око очију, а сада је имао проблема са дисањем због чега је инхалиран и добио је терапију.

- Старији су имали средњу слику тровања. То у суштини јесте тровање, читао сам о томе. Довољно је јако мало нечега у води као шрто је хлор и да некоме буде угрожен живот. Зато сматрам да је то неко нестручно урадио нешто. Појачано су сипали хлора и вероватно зато се све догодило. Ако сипају појачано мора да ради вентилација јако добро. Деца су имала кашаљ, гушење и то се каже тровање - каже отац дечака који има последице тровања хлора.

Фото: Н. Скендерија

 

Тврди да у првом тиму скоро сви имају неки проблем од синоћ због хлора. Реч је о неколико малолетних ватерполиста, а остали имају више од 20 година.

- Претпостављам да су из клуба упутили и допис Савезу пошто је утакмица отказана. Чим се утакмице одложи то мора да се уради на основу неке документације. Важно је сада да су добро, хвала Богу моје дете је било и на контроли данас и рекли су да је у реду, да пратимо, али ако приметимо опет неке симптоме да одмах дођемо - каже отац.

Председник Ватерполо клуба Ласло Јожа каже за "Блиц" да је тачно да су деца имала последице по здравље и због тога су и одложене првенствене утакмице.

Фото: Н. Скендерија

 

- Најмањи проблем су утакмице, ипак је здравље деце на првом месту и најважније и наравно да бринемо због свега што се догодило. У контакту смо били већ са директорицом ЈКП „Стадион“ под чијом ингеренцијом је базен и они ће видети због чега је дошло до овог нерећног инцидента. Надам се да ће ово бити велика поука за све који раде на одржавању базена да се ово не сме поновити никада више – каже Ласло Јожа.

Према његовим речима тежих последица по здравље деце неће бити, тако се тренутно чини. Све је било пролазног карактера и како у овом тренутку зна једно дете које је било хоспитализовано се управо отпушта из Опште болнице и прогнозе су добре.

- Свакако се мора утврдити да ли постоји нечија лична одговорност. Понављам да је здравље деце на првом месту. Задња информација коју имам да и дете које је било остало у болници иде кући и зато могу да кажем да су последице пролазне. Осим нашег клуба ту тренира још много деце, и пливање, али замислите, вероватно да се тај акцидент догодио у само једном ограниченом периоду, року и само наша деца из ВК „Спартак“ су претрпела последице – каже Ласло Јожа.

Фото: Н. Скендерија

 

Напомиње да овде није у питању технички квар који би избацио сам базен из погона, већ се вероватно ради ио испаравању текућег хлора који је био убачен у мали базен и у ваздуху је дошло до реакције која је изазвала тегобе код деце, а временом се то само од себе санирало, односно, повукло из ваздуха.

- Несрећна је свакако околност и зато треба све истражити детаљно – поручује председник клуба.

"Блиц" је контактирао ЈКП "Стадион" Суботица и директорица Тамара Димитриоски је тражила да јој упутимо писмено питања. Рекла је да највероватније да данас неће моћи да одговори, али да ће чим буде у могућности то учинити.

(Блиц)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".