Вожња по киши и лошем времену није лака ни искусном возачу, који се и упркос томе могу наћи у ризичним ситуацијама. Осим пажње сваког учесника у саобраћају, важни су и услови по којима се саобраћај одвија.

Уколико се ради о отежаним условима када пада киша или има магле, додатни опрез је неопходан, као и максимално прилагођавање стању на путевима у датом тренутку.

Исправан аутомобил је неопходан

Фото: А. Станковић

 

Пре свега, за безбедну вожњу неопходан је исправан аутомобил, а када се временски услови погоршају, возачима је од велике корисни прописно постављена сигнализација и улична расвета.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност у саобраћају рекао је за Блиц на који начин би сви учесници у саобраћају требало да се понашају у оваквим условима вожње.

Он се пре свега освнуо на возаче аутомобила, и указао на то шта би требало да ураде како би избегли саобраћјне незгоде.

- Не заборавите да укључите оборена (кратка) светла на возилу током дана, јер закон не дозвољава да за време смањене видљивости на аутомобилу буду укључена само дневна светла. Придржавајте се ограничења од 50 километара на сат у насељу јер је за време кишних падавина већи ризик од налетања на пешака, а свако повећање сударне брзине преко 50 смањује шансе за преживљавање пешака. Имајте у виду да многи пешаци знатно теже опажају возила приликом преласка коловоза због капуљача - каже Окановић.

Фото: П. Милошевић

 

Пешаци да обрате пажњу

Пешаци су такође ученсици у саобраћају, и они нису изузети од одговрности ако се не понашају у складу са правилима која важе у саобраћају.

- Пешаци, имајте у виду да вас возачи током кише много теже опажају због мокрих стакала, због мокрог асфалта и због смањене видљивости, као и да је зауставни пут због мокрих коловоза знатно дужи. Приликом преласка коловоза скините капуљачу односно подигините кишобран високо, да бисте могли да опазите возила која наилазе. Носите кишобране, капе, јакне и друге одевне предмете и опрему јарких боја, како би вас возачи што пре опазили - каже он

Блато на путу је највећи непријатељ

Фото: Профимедиа

 

При крају је сезона јесењих пољопривредних радова, и још увек има трактори који са њива излазе на пут остављајући велике количине блата за собом. Окановић је рекао шта би када возачи трактора требало да ураде када су лоши временски услови.

- За трактористе је битно да у кишним условима укључе жуто ротационо светло када се крећу путем, како би вас возачи осталих возила што пре уочили. Пре изласка на пут очистите точкове од блата, јер мокро блато на коловозу се претвара у површину која може бити клизавија од леда - наводи.

Посебно је упозорио возаче аутомобила да обраћају пажњу на возаче двоточкаша, и рекао шта би сви возачи двоточкаша у кишним условима требало да ураде.

Фото: Танјуг

 

- Многи возачи претпостављају да током кише на улицама и путевима нема бициклиста и мотоциклиста, и зато не обраћају пажњу на двоточкаше. Зато се трудите да будете што уочљивији, носите одевне предмете јарких боја. Не претичите десном страном, и будите посебно пажљиви приликом провлачења између саобраћајних трака - закључује он.

Ризичне саобраћајнице

Како су нам рекли неки искусни возачи, у Србији има више саобраћајница које представљају изазов за безбедну вожњу, а како неке од изазовнијих навели су Долину јоргована, односно пут од Краљева ка Новом Пазару, Иришки венац, Канјон реке Лим, Овчарско-кабларску клисуру и Магистрални пут на Белој Земљи на деоници пута Ужице - Златибор.

Фото: Н. Фифић

 

Како су нам рекли главни разлог несрећа на овим деоницама је непажња возача и бахата вожња уз прекорачење брзине.

Такође, у емисији "Стање на путевима" коју АМСС свакодневно објављује на званичном "YоуТубе" каналу возачи могу да чују савете за вожњу, и сазнају какви се временски услови очекују, какво је стање на путевима, где има радова, застоја, преусмерења, одрона, магле или дима, и друге информације.

(Блиц)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".