У току ноћи у већем делу Србије очекује се престанак падавина, а слаба киша биће могућа још понегде на истоку, југу и југозападу земље, најавили су метеоролози. "Локално се очекује и стварање магле. У Тимочкој Крајини ће дувати умерен и јак западни и северозападни ветар", стоји у новој најави на сајту Републичког хидрометоролошког завода (РХМЗ).

Сутра ново облачење

Сутра ће падати киша у западним, југозападним и централним деловима Србије. За само 24 сата пашће од 20 до чак 40 милилитара кише. Нешто више среће имаће Војвођани. Наиме, тамо је прогнозирана количина падавина од 10 до 20 милилитара. На југу и истоку земље интензивне падавине се очекују у недељу и понедељак.

Обилне падавине у Београду

У главном граду већ сатима не престаје да пада киша, а за оне који воле ведрије време имамо лоше вести. Од данас до понедељка, 21. новембра, издато је посебно упозорење на количину падавина за српску престоницу. Очекује се да за четири дана падне од 50 до 60 милилитара кише.

Стиже нам снег

Према најави метеоролога у ноћи између недеље и понедељка киша ће прећи у снег у брдско-планинским пределима западне и југозападне Србије уз локално стварање снежног покривача висине од 5 до 10 центиметара на већим висинама. Максималне температуре у већини места од 6 до 11 степени Целзијуса, а на југу и истоку Србије и до 17 степени.

Србија у жутом

На снази је жути метеоаларм у већем делу земље, што значи да време може бити потенцијално опасно.

"Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике",навооде је на сајту РХМЗ-а. За сутра је у Шумадији, Поморављу и југозападној Србији прогнозиран наранџасти степен узбуне. Време ће, наводе метеоролози, бити опасно.

"Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика.

Од четвртка разведравање

У уторак и среду, дуваће кошава, а у области Динарских планина јак југозападни ветар уз краткотрајну кишу. Од четвртка променљиво облачно са више сунчаних интервала и суво", додаје се у саопштењу РХМЗ-а.

Подсетимо, раније у току дана је објављено упозорење на велике количине падавине у Србији од 18. до 21. новембра, а према најави временске прогнозе светских познатих метеоролошких сајтова стиже нам невреме. "До понедељка на подручју Србије очекују се обилније падавине. Већа количина кише данас и сутра најпре се очекује у северној, западној и централној Србији, док ће се у недељу и понедељак зона интензивних падавина изместити на југ и исток земље", наводе у РХМЗ.

Због могућих обилних падавина у наредна три дана Општински штаб за ванредне ситуације општине Лучани наложио је стање приправности јер се може очекивати изливање бујичних водотокова на територији општине.

(МОНДО)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".