Према тој рачуници кућа, чак и у центру града од 80 квадрата са прикључцима воде, струје и гаса може да се направи за 62.900 евра и то за три месеца.

Упркос појефтињењу материјала за градњу цене квадрата станова из месеца у месец иду узлазном путањом. Управо то је многе навело на размишлање да кров над главом саграде сами. Према речима стручњака, када се све стави на папир, иста квадратура куће изађе и упола мање у односу на стан, међутим само у случају да имате своје земљиште, јер то не улази у ову рачуницу.

- Колико кошта да се изгради кућа зависи од њене величине. Квадрат у грубој градњи се креће од 500 евра, квалитетнији материјал иде и до 750 евра, и ту су укључени материјал и радници. Прикључци воде, струје и гаса, па и канализација се додатно наплаћују - каже извођач радова Дејан Миленковић.

Фото: Профимедиа

 

Додатни трошкови

Иако на прву помисао за лаике градња куће изгледа као прескупа инвестиција, кад се све сабере, крајњи резултат показује да и није баш тако. Додатни трошкови осим саме градње су канализација и прикључење воде, струје, гаса, што укупно кошта око 2.500 евра.

Струја 1.500 евра

Гас 1.000 евра
Вода 500 евра
Канализација 400

Фото: Д. Дозет

 

Оно што такођа одбија од ове идеје јесте да је прављење куће дуг процес коме нема краја. Извођач радова Дејан Миленковић каже да кућа може врло брзо да се заврши, уколико се ради у континуитету и да градњу некретнине ништа не оспорава.

- То може врло брзо да се заврши. Наравно, све зависи од величине, али нека стандардна кућа на спрат, може бити комплетно саграђена за два до три месеца - каже Миленковић.

Фото: Д. Миловановић

 

Земљиште скупље од куће

Епидемија корона вируса утицала је да се повећа куповина кућа и викендица али и плацева у близини већих градова. Због против епидемиских мера, многи су настојали да станове замене за куће са двориштем, што је подигло цену која иде узлазном путањом и данас.

Најтраженије локације биле су у близини планина и одмаралишта, међутим, се тражња проширила и на локације надомак центра, где се због добре путне инфраструктуре може стићи за мање од сат времена до центра Београда.

Како саговорник Миленковић каже цене ара јесу "скочиле" али највише у центру градова, док су у мањим насељима знатно приступачније. На сајту некретнине.рс плац на Врачару по једном ару продаје се за скоро 40.000 евра, међутим према речима нашег саговорника Миленковића, на тој локацији он кошта и до 200.000 евра.

Фото: Алекса Станковић

 

Он напомиње да је за изградњу куће потребно минимум три ара и да на мањој парцели не може да се почиње градња. Међутим, када је у питању квадратура објекта на овој локацији, наш саговорник каже да може да буде и до 400 квадратних метара, у зависности од тога колико се гради у вис, односно колико ће кућа имати спратова.

Фото: И. Маринковић

 

Пре неколико месеци један оглас шокирао је многе грађане, где се у Улици Милана Тепића, у непосредној близини Болнице Драгиша Мишовић и неколико дипломатских представништава, продавао плац од девет ари, а цена по ару износила је 210.000 евра.

Слична ситуација је на свим атрактивним локацијама у Београду, где су цифре земљишта погодног за градњу у милионима. Ипак, упркос поскупљењима мање општине су и даље су знатно приступачније.

Фото: Алекса Станковић

 

Укњижен ар у центру Барајева на сајту некретнине.рс продаје се за 1.070 евра, док се надомак овог места, у месту Бождаревац ар може наћћи и за 710 евра. На општини Вранић, где становништво углавном живи у кућама, ар кошта 1.600 евра и погодан је за градњу. А нешто ближе у Јајинцима, та цена достиже чак 4.000 евра.

Рекордне цене станова

Цена некретнина на територији Србије и даље иде узлазном путањом. У прошлом месецу квадратни метар највише је поскупео у Новом Саду и то за 102 евра, док је у центру Београда цена пала за 15 евра.

Фото: Д. Дозет

 

У Београду су премапоследњим подацима најниже цене некретнина на општини Миријево, где је просечна цена квадрата 1.750 евра, док на осталим већим београдским општинама цене преко 2.000 а у центру и преко 3.000 евра. Према томе, стан од 80 квадрата у центру Београда коштао би 240.000 евра, док би градња куће коштала два пута мање, али само ако на овој локацији већ поседујете земљиште погодно за градњу.

Фото: Архива Новости/Профимедиа

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Блиц бизнис)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".