Рођена је 5. марта 1940. у Београду као Оливера Петровић док је касније постала позната под именима Оливера Катарина и Оливера Вучо. Завршила је Академију за позориште, филм, радио и телевизију и каријеру је започела глумећи у позоришту. Појавила се у представи "Коштана", а потом се пребацила на филмско платно.

Глумила је у филмовима "Сан", "Поленов прах", "Дервиш и смрт" и "Скупљачи перја" који ју је прославио. Драма Саше Петровића је освојила и прву награду у Кану што је био први велики успех југословенског филма у свету.

"Рођена је нова Ана Мањани", упоредио је The New York Times Оливеру с италијанском оскаровком. Француски медији су били преплављени фотографијама београдске глумице, а истицали су да "Оливера Катарина Вучо нема на чему да завиди Брижит Бардо".

Директор паришке Олимпије Бруно Кокватрикс дошао је у Београд како би упознао Оливеру која се бавила и певањем, па је својим гласом разоружавала све око себе. Глумица је потписала 1968. уговор са Бруном, иако он дотад није чуо како пева. Било му је довољно што публика има само одушевљене реакције на њу.

Имала је 72 узастопна концерта у париској Олимпији с оркестром Јанике Балаша и дискографске куће су се почеле отимати за њу.

Фото: Архив Новости

 

Мушкарци су се наводно тукли због Оливере, а у својој аутобиографији је открила описала како се сусретала с Јосипом Брозом Титом. Тврдила је да је Јованка била љубоморна на њу и да су је Титови људи отровали.

"Док сам живела тамо била сам јако упадљива због своје лепоте и држања, а то је било веома опасно. Људи су стално насртали на мене. Озбиљно ми се удварао један риђокоси монарх чије име не могу да откријем јер је и данас краљ једне државе, али одбила сам га јер сам била заљубљена у Милана Галета Мушкатировића, своју прву велику љубав, чувеног ватерполо голмана, испричала је Оливера о свом животу у Паризу.

Родитељи је нису подржали да постане певачица и хтели су да заврши Правни факултет због чега је она побегла у главни град Француске. Касније се вратила у Југославију и прекинула везу с Мушкатировићем, а онда се удала за редитеља Вука Вуча. У браку су били две године.

После њега је имала седмогодишњу везу с Ратком Дражевићем. У други брак је ушла с потпредседником Београда Миладином Шакићем с којим је добила сина Манета. Освојила је и Титову наклоност.


"Упознала сам Тита, први пут када сам снимала Нишку бању. Одједном сам чула да је Тито у студију, а он је сео за камеру и гледао ме.

Отпустио је камермана да ме сам снима. Други пут је било кад сам са супругом Миладином Шакићем чекала Нову годину. Пришао нам је Милан Вукос и рекао да Тито жели да му певам. Ту се није могло рећи 'не'', испричала је Оливера.

Проговорила је и о љубомори његове супруге Јованке Броз.

Фото: репринт ТВ Новости

 

"Увек је лепо реаговао кад ја певам и свидела сам му се као појава. Једном кад сам се појавила Јованка га је гурнула и рекла: 'Ево ти је'. То сам чула. Можда је била љубоморна, он се доимао као женскарош. Био је прави мушкарац, то сигурно", истакла је глумица.

Трећи сусрет са Титом није баш добро прошао.

Фото: репринт ТВ Новости

 

"То малтретирање које сам тамо доживела није било ни за филм. Позвали су ме да му певам на Тари и то бих одбила да нисам била удата, али овако нисам мужу хтела да правим проблеме. Тамо је почело невиђено шиканирање. Нема ко ме није преслушавао, разне службе: хрватска, савезни СУП, републичка, војна и свако вуче на своју страну. Рекли су ми да морам да му певам кад крене у шетњу. Од раног сам јутра вежбала с трубачима док нисам промукла. Одједном Тито долази, а нема оркестра. У оној гужви, прилазе ми људи у цивилу и кажу да одем иза. Ту није било говора о љубазности, били су јако безобразни. А онда ми прилазе ови отпозади и деру се на мене да изађем и певам пред Тита, али прошло је то некако", написала је Оливера.


Испричала је и да ју је отровао неко од Титових људи.

"Отрована сам тамо. Дали су ми нешто од чега сам добила ране у устима. Грло, уста, све је то било у ранама. Хранили су ме кап по кап. Не знам ко ме је тачно отровао", открила је глумица.

Оливера је прије неколико година изјавила је да је једна од најусамљенијих жена у Србији и да у вези није била више од 20 година, а 2017. су медији писали да живи у сиромаштву и неимаштини. Рекла је да живи у изнајмљеном стану у Београду и распродаје намештај да би могла да плати рачуне.

Фото: Петар Милошевић

 

(Стори)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".