РАСТУЋИ рачуни домаћинстава за енергенте и цене хране гурнули су британску инфлацију у октобру на нов 41-годишњи рекорд, показују подаци објављени дан уочи излагања министра финансија Џеремија Ханта о повећању пореза и смањењу јавне потрошње како би се зауздала инфлација.

Потрошачке цене у Британији су порасле прошлог месеца за 11,1 посто међугодишње, на највиши ниво од октобра 1981. године, одскочивши знатно са септембарског нивоа од 10,1 одсто, саопштила је данас Канцеларија за националну статистику (ОНС).

Економисти које је анкетирао Ројтерс предвиђали су годишњу стопу инфлације од 10,7 процената.

У саопштењу ОНС-а се наводи да би раст инфлације у октобру достигао око 13,8 процената да влада није интервенисала ограничењем цена енергије за домаћинства на просечно 2.500 фунти (2.960,25 долара) годишње.

Цене хране и безалкохолних пића су порасле најбржим темпом од 1977. године, погађајући највише оне са најнижим примањима, саопштио је ОНС.

Коментаришући ове податке, Хант, који би у четвртак требало да представи нови буџет, рекао је да су потребне "тешке, али нужне" одлуке како би се влада ухватила у коштац са растом цена.

- Наша је дужност да помогнемо Банци Енглеске у њеној мисији да инфлацију врати на циљани ниво тако што ћемо се понашати одговорно с државним финансијама - навео је Хант у саопштењу.

ОНС је констатовао да се домаћинства с ниским приходима суочавају са већим ударом инфлације него најбогатији грађани јер трошкови за енергију и храну односе већи део њихових прихода.

Домаћинства са најнижим приходима, како се објашњава, претрпела су стопу инфлације од 11,9 посто, док су се они који највише зарађују суочили са стопом од 10,5 процената, наводи Ројтерс.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".