Стотине радника у добротворним организацијама у Британији и машиновође ангажоване код 12 британских оператера најавили су данас штрајкове, што наглашава степен незадовољства међу запосленима у различитим секторима који се боре с кризом трошкова живота.


Машиновође које раде за 12 британских оператера ступиће у штрајк 26. новембра због актуелног спора око плата, према саопштењу Удружења синдиката машиновођа и ватрогасаца (АСЛЕФ), преноси Ројтерс.

Синдикат Јунајт који заступа запослене у добротворној организацији Шелтер (Склониште) за смештај бескућника саопштио је да ће више од 500 радника ступити у двонедељни штрајк од 5. до 18 децембра, захтевајући боље плате.

- У најмању руку, они који раде за добротворну организацију за смештај не би требало да се осећају стамбено несигурним због немогућности да плаћају кирију - рекао је један запослени Шелтера, кога цитира синдикат Јунајт у саопштењу.

Управа Шелтера, који пружа савете и практичну помоћ бескућницима, саопштила је да поштује право људи на штрајк чак и ако то није исход који компанија жели

- Нажалост, криза трошкова живота утиче и на наше колеге и на оперативне трошкове - рекао је директор за финансије и стратегију ове организације, Тим Гатериџ.

Додао је да ће, и поред тога што ће неке од услуга и продавница у систему Шелтера бити погођене штрајком, компанија уложити све "напоре да током овог интензивног периода године настави да пружа услуге онима којима је помоћ најпотребнија".

- Сада сам у прекорачењу по текућем рачуну сваког месеца, идем около и гасим светла, искључио сам бојлер...Најбоље признање за сав мој труд које ми послодавац може дати је пристојна плата - рекао је један од запослених у Шелтеру, наводи у синдикат Јунајт у саопштењу.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".