Аустралијски кошаркаш Ајзак Хамфрис, који је током 2018. године играо и у Србији за ФМП, одржао је састанак са својим садашњим саиграчима из Мелбурн јунајтеда како би им објавио важну интимну информацију. Хамфрис је својим саиграчима отворено поручио да је хомосексуалац и да се због тога дуго стидео, због чега је покушао чак и да одузме себи живот, али је успео да се избори са тим и да прихвати самог себе.

У емотивним разговору са саиграчима у свлачионици прво је рекао да је пред њим један од најтежих разговора у животу јер прича о својој највећој интими, и најгорим тренуцима у животу: "Нисам могао да прихватим самог себе и покушао сам да се убијем. И главни разлог због ког сам имао толико проблема је што нисам могао да прихватим моју сексуалност, чињеницу да сам геј. И мрзео сам се због тога, гадио сам се самог себе, мислио сам да не могу да будем таква особа у свом окружењу и кошаркашком окружењу...".

Хамфирс је тада рекао да се запитао како да се придружи новом тиму и да то скрива, па је одлучио да ако дође у нови клуб - то више неће сакривати ни од кога. Зато је и организовао састанак са кошаркашима Мелбурн јунајтеда, који су га пажљиво слушали, док је аустралијском центру застајала кнедла у грлу.

Фото: Н. Параушић

 

- Хоћу да сви људи знају и зато ово јавно објављујем... Може да се живи са тим и не морате то да сакривате само зато што сте спортиста. Ми имамо одговорност да постављамо примере другима и зато је моја одлука да то објавим - рекао је Хамфрис док је брисао сузе и додао је да је његов циљ да људи знају да то не треба да буде никога срамота - и да сви треба да схвате да квалитет кошаркаша нема никакве везе са његовом сексуалношћу.

После овог говора који је објављен на друштвеним мрежама, сви кошаркаши Мелбурна су аплаудирали Хамфрису и загрлили га, што довољно говори да су на његовој страни и да ће га подржати.

Ајзак Хамфрис је рођен 5. јануара 1998. године у Сиднеју и студирао је на америчком колеџу Кентаки. Није изабран на драфту 2017. године, потом се вратио у домовину, а затим заиграо за ФМП из Железника од фебруара 2018. до краја ове сезоне.

Био је потом члан Атланте и Орланда, односно њихових резервних тимова, док је од 2020. године опет у Аустралији. Играо је прво за Аделајд, а сада за Мелбурн јунајтед.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".