Иако су првобитне најаве биле да ће "Око соколово" у Новом Саду почети са радом током новембра, према незваничним сазнањима то ће се догодити почетком наредне године. Осим регистрације и обуке комуналних милиционера који ће управљати возилом и опремом, потребно је време и за пробни рад, када не би требало да буде кажњавања возача у Новом Саду.

У Градској кући наводе да ће јавност о свему бити обавештена на време те да је систем за електронско снимање прекршаја у припремној фази.

Подсетимо, свако возило за кажњавање непрописног паркирања имаће пет камера са углом снимања од 360 степени, уз препознавање регистарских таблица. Такође, имаће четири камере високе резолуције које ће снимати нон-стоп, а користиће се за анализу ситуација. Уз то, биће опремљени и другом опремом неопходном за идентификацију прекршиоца.

Из новосадске управе су пре набавке возила навели да ће већ у првим данима примене "процесуирати" више од 1.000 прекршилаца дневно, пише портал 021.рс.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Newnow.rs (@newnow.rs)

Нови Сад је, осим возила, купио и десет електричних бицикала које ће комунална милиција користити за исту намену, али у пешачкој зони, на тротоарима и бициклистичким стазама.

Када почетком 2023. године Нови Сад почне да користи "Око соколово" биће међу ретким градовима у Србији који примењују овај систем за кажњавање непрописно паркираних возача. Употребу је започео Београд пре две године, а затим је његов пример следио Ниш.

(021.рс)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".