Iako su prvobitne najave bile da će "Oko sokolovo" u Novom Sadu početi sa radom tokom novembra, prema nezvaničnim saznanjima to će se dogoditi početkom naredne godine. Osim registracije i obuke komunalnih milicionera koji će upravljati vozilom i opremom, potrebno je vreme i za probni rad, kada ne bi trebalo da bude kažnjavanja vozača u Novom Sadu.

U Gradskoj kući navode da će javnost o svemu biti obaveštena na vreme te da je sistem za elektronsko snimanje prekršaja u pripremnoj fazi.

Podsetimo, svako vozilo za kažnjavanje nepropisnog parkiranja imaće pet kamera sa uglom snimanja od 360 stepeni, uz prepoznavanje registarskih tablica. Takođe, imaće četiri kamere visoke rezolucije koje će snimati non-stop, a koristiće se za analizu situacija. Uz to, biće opremljeni i drugom opremom neophodnom za identifikaciju prekršioca.

Iz novosadske uprave su pre nabavke vozila naveli da će već u prvim danima primene "procesuirati" više od 1.000 prekršilaca dnevno, piše portal 021.rs.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Newnow.rs (@newnow.rs)

Novi Sad je, osim vozila, kupio i deset električnih bicikala koje će komunalna milicija koristiti za istu namenu, ali u pešačkoj zoni, na trotoarima i biciklističkim stazama.

Kada početkom 2023. godine Novi Sad počne da koristi "Oko sokolovo" biće među retkim gradovima u Srbiji koji primenjuju ovaj sistem za kažnjavanje nepropisno parkiranih vozača. Upotrebu je započeo Beograd pre dve godine, a zatim je njegov primer sledio Niš.

(021.rs)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".