Једанаестогодишњи дечак Јусуф Шах, према Менса ИQ тестирању, најпаметнији је човек на свету, пише Јоркшир Ивнинг Пост.

Шах је на тесту постигао 162 поена, што значи да му толико износи и коефицијент интелигенције, а процењује се да су Алберт Ајнштајн и Стивен Хокинг имали ИQ око 160.

- Сви у школи мисле да сам веома бистар и одувек сам желео да знам да ли сам у првих 2% људи који полажу Менса тест - рекао је ученик шестог разреда из Лидса за Јоркшир Ивнинг Пост. Шах и његови родитељи одлучили су да се он припрема за Менса тест док се истовремено припремао за пријемне испите за средњу школу.

- Тежак је испит за припрему - рекао је његов отац Ирфан Шах за новине.

 

 

-Само смо наставили да радимо оно што иначе радимо - ништа специфично за тест интелигенције. И даље му говорим 'твој тата ипак паметнији од тебе'. Ми све то схватамо олако. Чак и ако си талентован, мораш да будеш највећи радник - додао је он.

Јусуф - који жели да студира математику на Оксфорду или Кембриџу - показивао је знаке генија још од малена, рекао је Ирфан.

- Он једноставно има тај природни смисао за математику. Чак и његови наставници, сваки пут када добијемо школске извештаје, кажу: 'Немамо чему да га научимо, он већ све зна' - закључио је отац малог генија.

Јусуф ужива у свему што стимулише његов мозак. Први пут је почео да се игра са рубиковим коцкама у јануару ове године након што је једну угледао у кући свог пријатеља и до краја месеца је могао са лакоћом да реши коцкице без потешкоћа.

Млађи брат Калид, стар осам година, такође се нада да ће положити Менса тест када буде старији, али је већ почео да иде стопама свог брата интересујући се за рубикове коцке.

Године 2019, када је Јусуф имао седам година, пронашао је математички феномен који је сада скован "Јусуфово правило квадрата." Отац Ирфан је контактирао професора математике на Универзитету у Кембриџу коме је понудио објашњење за овај феномен.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".