Гранатирање Сармада догодило се у јеку пораста тензија у последњем побуњеничком упоришту на северозападу Сирије, где је примирје, постигнуто у марту прошле године, кршено у више наврата током последњих неколико недеља, преноси АП.


Сиријска Опсерваторија за људска права са седиштем у Великој Британији, опозициона група за праћење ратних сукоба, саопштила је да је 17 људи рањено, као и да су тројица погинулих локални полицајци страдали када је њихова полицијска станица директно погођена артиљеријским пројектилима.

Опозициона Сиријска цивилна одбрана, позната и као Бели шлемови, саопштила је да је гранатирање било усмерено на Сармад и саобраћајницу који овај град повезује са прелазом Баб ал-Хава на граници са Турском.

Цивилна одбрана је такође саопштила да су погинуле четири особе, али тврди да је чак 23 људи рањено.

Примирјем које је у марту прошле године договорено између Турске, која подржава сиријску опозицију и Русије, главног савезника сиријске владе, окончана је разорна офанзива сиријске војске на северозападу Сирије.

Синоћ је експлодирала бомба на саобраћајници која води до Баб ал-Хаве у тренутку проласка турског војног конвоја, у експлозији су погинула два војника, а рањено их је пет, пренели су турски медији и Опсерваторија у чијем саопштењу се наводи да је одговорност за овај напад преузела група позната као Следбеници компаније Абу Бакр ал-Сидик, екстремистичке организације која је и раније преузимала одговорност за нападе на турске снаге.

У овом сиријском региону који се састоји од делова провинција Идлиб и Алеп, живи око четири милиона људи, од којих су многи расељени током 10-годишњег рата у којем су до сада погинуле стотине хиљада људи, а расељена готово половина предратног становништва некада 23-милионске Сирије.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".