- Деца су повраћала, ишла им је крв из носа, падала су у несвест - овим речима једна од мајки објашњава за агонију око двадесетак осмака из Борче који су уместо провода на матурској екскурзији на Златибору добили тровање храном, док је чак њих осам завршило и на Институту за мајку и дете, где се и даље налазе.

Како прича мајка отрованог детета, у питању је основна школа "Јован Ристић" из Борче из које су осмаци отишли на тродневну матурску екскурзију на Златибору. Међутим, убрзо се дугоочекивани излет многима од матураната претворио у прави кошмар, који ће свакако памтити, али не по добром.

"Око 15-20 деце добило тровање храном"

- Како су нам објаснили, деца су на Златибору ручала у хотелу "Браћа Секулић". Затим су кренули према Београду, то им је био последњи дан екскурзије. Међутим, убрзо потом деца су почела да добијају симптоме сличне тровању, да би се касније и испоставило да је то у питању. Деца су масовно почела да излазе из аутобуса, повраћала су, падала у несвест, крв им је ишла из носа. Било је јако драматично и хаотично - објашњава ова мајка.

Деци је у помоћ притекла, како истиче мајка даље, једна докторка која је била задужена за поменути излет и која је ишла из аутобуса у аутобус, у којима је било око 15-20 деце са симптомима тровања, да би касније тај број наставио да расте.

- Испоставило се да деца која нису повраћала и имала поменуте симптоме, да они нису заправо ни ручали. Накнадно се јавило још деце са истим мучнинама. Директорка је убрзо средила да се деца превезу до најближе болнице, међутим, родитељи су тражили да се деца довезу до Борче, одакле су их они одвели на Институт за мајку и дете, те је тамо тренутно задржано осморо деце - прича даље мајка.

Како додаје, њено дете је сада добро и налази се код куће, међутим, она као и други родитеље, не би волели да се овај случај заташка.

- Моје дете је сада код куће и није било потребе за задржавањем на Институту. Међутим, јако ми је битно да се ово не заташка и да се сазна ко је одговоран. Ово није мала ствар - прича потресена мајка.

Отровали се пилетином

Како су данас рекли за из Института за мајку и дете у Београду, истина је да су имали пријем осмака, те потврдили сумње родитеља да је у питању тровање храном.

- Они су сада добро. Њихов опоравак иде како треба, деца нису животно угрожена. Тренутно су на дневној клиници. Данас нисмо имали више пријема. И даље је њих осморо код нас. У питању је тровање, како се сумња, највероватније пилетином. Е сад, не зна се да ли је она била заражена, или је нешто друго по среди - рекли су са Института.

Директорка основне школе "Јован Ристић" из Борче, Андријана Шикл-Ерски, објаснила шта се заправо догодило.

- Организована је ескурзија за ученике осмог разреда у трајању од три дана на Златибору. Екскурзија је протекла према плану и програму. Последњег дана, приликом повратка, обавештена сам да су се код појединих ученика у току путовања појавиле здравствене тегобе, односно од 113 ученика и 5 наставника, тегобе је имало око 20 ученика и један наставник. Одмах по сазнању, звала сам докторку која је била присутна и алармирала да се зове Хитна помоћ или да сврате у прву здравствену установу. Докторка је рекла да су деца под њеним надзором и да могу да наставе путовање - прича директорка.

"Упутили смо захтев да се изврши преглед хране и просторија"

Директорка Шикл-Ерски даље наводи како су они за то време упутили допис Заводу за јавно здравље са захтевом да се изврши преглед хране и просторија где су боравила деца на екскурзији.

- О свему су обавештени родитељи ученика, као и агенција која је реализовала екскурзију. По доласку ученика у школу, ученици су збринути, неке је прегледала Хитна помоћ, а неке су родитељи одвели у дежурну здравствену установу на преглед. Сви надлежни су одмах по добијању сазнања о свему обавештени. Надамо се добром и брзом оздрављењу ученицима који су имали тегобе - истакла је директорка Шикл- Ерски.

Из поменутог златиборског ресторана "Браћа Секулић" у ком су, како се сумња, осмаци и "покупили" тровање храном, односно пилетином нису дали ближе информације о овом случају.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".