Након топлог почетка новембра и погоршања времена током овог викенда, уз пад температуре на просечне вредности, следеће седмице температуре ће бити углавном око и мало изнад просечних вредности, а у среду за око пет степени више од просека.

Према тренутним прогнозама мраз у нижим пределима не очекује се до средине новембра, а нема ни снега на видику, истиче метеоролог Ђорђе Ђурић.

Према његовим речима циклон који овог викенда утиче на време у Србији донео је области Јадрана и Италији веома снажне и обилне пљускове и грмљавинске олује, уз обилне падавине и олујни јужни ветар, док је у области Алпа пао и обилнији снег, а снег ће данас падати и на вишим планинама Босне.

- Снажан циклон са Јадранског мора донео је промену времена са падавинама, али и песак из Сахаре. Следеће седмице поново доминација антицклона, уз стабилније време, што ће ићи на руку да ваздух буде поново загађен – каже Ђурић.

Данас ће се хладна ваздушна маса из области Алпа се проширити на целу Србију, изузев на исток. Биће облачно и свеже са слабом кишом, уз слаб северозападни ветар.

Након јутарњих 8 до 12°Ц, максимална температура биће у недељу од 11°Ц на западу и северозападу до 19°Ц на истоку Србије, у Беграду до 12°Ц. Падавине у недељу биће знатно слабије у односу на петак и суботу.

У понедељак ће бити променљиво облачно, тмурно и прохладно, понегде са слабом кишом, а максимална температура биће од 11 до 15°Ц. У уторак ће бити знатно више сунца и биће топлије, а максимална температура биће од 13 до 19°Ц.

- Среда ће бити најтоплији дан следеће седмице. Очекује се сунчано и релативно топло, уз југоисточни ветар, који ће у кошавском подручју бити појачан. Максимална температура биће од 16 до 20°Ц, у Београду до 18°Ц – каже метеоролог.

Средином следеће седмице, док висок ваздушни притисак, уз стабилно време буде над нашим подручјем и европским копном, над Атлантиком ће се налазити веома снажан циклон, који ће олујне непогоде доносити западној и северозападној Европи.

Ови системи неће допрети унутар Европе, али ће у четвртак и петак један ослабљени хладни фронт из области Алпа донети пролазно наоблачење и тек понегде кишу, али уз северозападни ветар температура ће бити у мањем паду. Након овога над централном Европом, Алпима и нашим подручјем налазиће се веома снажан антицклон, са центром изнад централне Европе.

- Овај систем условиће да у Србији према крају следеће седмице буде стабилно и суво, а магла из јутарњих часова могла би се дуже задржавати током дана у многим нижим пределима, а онда би дошло и до значајнијег загађења ваздуха, а загађење ће након краткотрајне паузе овог викенда, поново бити веома актуелно следеће седмице - каже Ђорђе Ђурић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".