Nakon toplog početka novembra i pogoršanja vremena tokom ovog vikenda, uz pad temperature na prosečne vrednosti, sledeće sedmice temperature će biti uglavnom oko i malo iznad prosečnih vrednosti, a u sredu za oko pet stepeni više od proseka.

Prema trenutnim prognozama mraz u nižim predelima ne očekuje se do sredine novembra, a nema ni snega na vidiku, ističe meteorolog Đorđe Đurić.

Prema njegovim rečima ciklon koji ovog vikenda utiče na vreme u Srbiji doneo je oblasti Jadrana i Italiji veoma snažne i obilne pljuskove i grmljavinske oluje, uz obilne padavine i olujni južni vetar, dok je u oblasti Alpa pao i obilniji sneg, a sneg će danas padati i na višim planinama Bosne.

- Snažan ciklon sa Jadranskog mora doneo je promenu vremena sa padavinama, ali i pesak iz Sahare. Sledeće sedmice ponovo dominacija anticklona, uz stabilnije vreme, što će ići na ruku da vazduh bude ponovo zagađen – kaže Đurić.

Danas će se hladna vazdušna masa iz oblasti Alpa se proširiti na celu Srbiju, izuzev na istok. Biće oblačno i sveže sa slabom kišom, uz slab severozapadni vetar.

Nakon jutarnjih 8 do 12°C, maksimalna temperatura biće u nedelju od 11°C na zapadu i severozapadu do 19°C na istoku Srbije, u Begradu do 12°C. Padavine u nedelju biće znatno slabije u odnosu na petak i subotu.

U ponedeljak će biti promenljivo oblačno, tmurno i prohladno, ponegde sa slabom kišom, a maksimalna temperatura biće od 11 do 15°C. U utorak će biti znatno više sunca i biće toplije, a maksimalna temperatura biće od 13 do 19°C.

- Sreda će biti najtopliji dan sledeće sedmice. Očekuje se sunčano i relativno toplo, uz jugoistočni vetar, koji će u košavskom području biti pojačan. Maksimalna temperatura biće od 16 do 20°C, u Beogradu do 18°C – kaže meteorolog.

Sredinom sledeće sedmice, dok visok vazdušni pritisak, uz stabilno vreme bude nad našim područjem i evropskim kopnom, nad Atlantikom će se nalaziti veoma snažan ciklon, koji će olujne nepogode donositi zapadnoj i severozapadnoj Evropi.

Ovi sistemi neće dopreti unutar Evrope, ali će u četvrtak i petak jedan oslabljeni hladni front iz oblasti Alpa doneti prolazno naoblačenje i tek ponegde kišu, ali uz severozapadni vetar temperatura će biti u manjem padu. Nakon ovoga nad centralnom Evropom, Alpima i našim područjem nalaziće se veoma snažan anticklon, sa centrom iznad centralne Evrope.

- Ovaj sistem usloviće da u Srbiji prema kraju sledeće sedmice bude stabilno i suvo, a magla iz jutarnjih časova mogla bi se duže zadržavati tokom dana u mnogim nižim predelima, a onda bi došlo i do značajnijeg zagađenja vazduha, a zagađenje će nakon kratkotrajne pauze ovog vikenda, ponovo biti veoma aktuelno sledeće sedmice - kaže Đorđe Đurić.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".