У ово може да се увери сваки грађанин или грађанка наше земље уколико само погледа у свом најближем окружењу. Много је мушкараца који су можда "на корак од женидбе", како се у неким селима каже, али који и даље момкују и уживају у својој слободи. Неколико суграђана је открило разлог због ког се још нису упустили у брачне воде.

- Немам стабилан посао. Немам ни девојку, а девојку немам управо због тог посла. Како да уђем у озбиљну везу, а не могу да је изведем на ручак с времена на време, уплатим нам неки одмор кад зарађујем 60.000 динара, а притом живим са мамом и татом и не плаћам рачуне. Замисли сада да треба да изнајмимо стан, преуредимо неки део куће само за нас, па нема те силе небеске да тренутно изведем. Једино да погодим на кладионици неки луди тикет или да добијем паре на рулету. Трећу опцију за озбиљан живот немам, па зато ни не планирам да се женим - каже Милан (31).

Фото: Профимедиа

 

Други су поред финансијских потешкоћа повучени и својим лошим искуством из детињства и желе да проживе све оно о чему сањају, па кад се довљно "иживе" и остваре да пронађу мирну луку.

- Мене су моји добили кад су били јако млади. Мама 20, тата 24 године. Нису имали посао ни један, ни други. Све су финансирали баба и деда. Преживљавали смо, крпили крај са крајем. Тата ми се запослио тек кад сам имао пет година. Мама остала домаћица. Оскудевао сам у много чему као дете. Стао сам на ноге тек после средње школе. Паралелно сам радио и студирао. Сад коначно имам добар посао и добру плату. Радим у једној маркетиншкој агенцији и месечно зарадим око 100.000. Ипак, желим да путујем, да трошим на себе и своје хирове. Можда сам некоме себичан, али хоћу да проживим живот, па макар ме породица чекала још једно пет година - испричао је Никола (30).

Нашли су се ту и неки ирационални страхови. Додуше, имају основу у суровости свакодневице и животу који нас је увакао у своје ротационо кретање које нам центрифугалном силом свакодневно убрзава и успорава наизменично, не дозвољавајући нам да станемо и одморимо.

Фото: Профимедиа

 

- У вези сам две године. Озбиљна је веза. Живим са својом девојком скоро годину дана и лепо нам је. Не могу да се жалим. Радим у једној ИТ фирми, добро зарађујем, девојка има свој бизнис - ради нокте, па немамо тај финансијски притисак. Ипак, плашимо се обоје да се упустимо у брак и да заснујемо породицу јер страхујемо да ће нам се љубав угасити, да ће све постати превише монотоно, да ћемо се чешће свађати, да ћемо сву пажњу, љубав и време подредити том детету и да ће нам брак брзо пући. За сада нам је лепо овако, па кад се деси и ако се деси, десило се. Ако не, купићемо пса и одгајати га као дете. Важно нам је да смо ми срећни заједно - испричао је Милош (33).

Његов вршњак и друг Иван каже да је одавно спреман за брак, да има стамбене и финансијске повољне услове, али да његова девојка, која је шест година млађа жели да гради каријеру.

Разлога је, као што видите, много. Неки звуче као изговори, неки као оправдане бојазни, али заједнички именилац свима јесте невољност обавезивања и прављења компромсиа. Границе су се очигледно помериле, а и са друге стране морамо да запамтимо да није све у право време (како смо друштвено осмислили животне доби и ствари које би у њима требало да се "обаве"), већ је све у наше време - свако има своје право.

(Блиц жена)

БОНУС ВИДЕО:

ЈОШ ЧЕКАЈУ СТАНОВЕ: Пензионери у Бару тврде да су их уцењивали при куповини некретнина

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".