Оснивачи или суоснивачи, већински деоничари и слични њима имају и даље већинску конторлу у компанијама којима дугују своје велико богатство.

Ово је листа 10 најбогатијих људи на Земљи према Блумберг Билионерс Индексу на данашњи дан:

1. Илон Маск

Фото: Танјуг/АП

 

Суоснивач и извршни директор Тесле који је у последње време постао власник и Твитера. Његова остала имовина укључује и Спејс Експлорејшн Технолоџис и Боринг Компани, а укупна нето вредност овог гиганта је 195 милијарди долара.

2. Бернард Арнаулт

Фото: Танјуг/АП

 

Модни гигант који контролише Кристијан Диор, Луи Витон, Хермес, али и Моет и Хенеси. Француз је тежак 134 милијарди долара.

3. Гаутам Адани

Фото: Јутјуб принтскрин/Инвест Миндсет

 

Шездесетогодишњи власник Адани групе која се бави највише енергетиком је трећи по реду најбогатији човек на планети. Индијац у својим рукама контролише око 128 милијарди долара.

4. Џеф Безос

Фото: Танјуг/АП

 

Некада најбогатији на свету, данас заузима четврто место на овој листи. Оснивач и извршни председник Амазона и власник Вашингтон Поста данас има вредност од 112 милијарди долара.

5. Бил Гејтс

Фото: Танјуг/АП

 

Суоснивач Мајкрософта је некада предњачио на овим листама. Американац је оснивач и Каскејд Инвестмента, фонда који је заправо ''тежи'' од Мајкрософта и чини већину Гејтсовог капитала. Он је данас вредан 106 милијарди долара.

6. Ворен Бафет

Фото: Танјуг/АП

 

Са 92 године је он данас суоснивач Беркшир Хетавеј конгломерата. Компанија има удео у брендовима као што су Епл (5 одсто), Кока-кола (9 одсто), Американ Експрес (18 одсто) и Банка Америке (11 одсто). Најстарији на овој листи је тежак између 99 и 100 милијарди долара.

7. Лери Елисон

Фото: Јутјуб принтскрин/Орацле

 

Власник Оракл корпорације и шестог највећег острва у архипелагу Хаваја. Има власнички удео у Оракл корпорацији и одатле долази највећи део његовог капитала. Његова вредност је процењена на нешто више од 90 милијарди долара.

8. Мукеш Амбани

Фото: Јутјуб принтскрин/Анотхер Пројецт

 

Други индијац на овој листи се данас налази на осмом месту, упркос иако је то место већ на почетку месеца припадало другом. Он је власник Рилајенс Индустриза. Индијски конгломерат чији је он власник је запослио највише људи у Индији, а баве се различитим секторима у привреди, од енергетике до телекомуникација. Његова вредност се процењује на 87 милијарди долара.

9. Лери Пејџ

Фото: Танјуг/АП

 

Претходно осми на овој листи, Пејџ је суоснивач и члан одбора Алфабета. Овај конгломерат се сматра једним од пет водећих Америчких информационих гиганата. Поред Мајкрософта, Епла, Амазона и Мете, власници Гугла са правом заузимају то место. Пејџ је ''тежак'' 79 милијарди долара.

10. Стив Балмер

Фото: Танјуг/АП

 

Такође, на овој листи се није налазио почетком месеца, али је успео да дође до 10. места због пада Сергеја Брина из Алфабета. Бивши директор Мајкрософта је власник компаније која сарађује са Мајкрософтом у производњи Виндовса и Икс-Бокс конзола. Поседује одређен део Мајкрософта Такође је власник Клиперса из Лос Анђелеса, кошаркашког клуба из НБА лиге. Његова вредност се процењује на 77 милијарди долара.

БОНУС ВИДЕО: ТОП 10 НАЈПЛАЋЕНИЈИХ ФУДБАЛЕРА: Колико зарађује Роналдо а колико Меси...

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".