31. октобра православни верници обележавају Светог Луку. Постоје многа веровања за тај празник.

Апостол и писац једног од четири јеванђеља рођен је у Антиохији у 1.веку. Сматра се једним од првих Христових ученика који је ширио хришћанско учење, и то након смрти апостола Павла.

Свети Лука се сматра оснивачем хришћанског иконописа, јер је лично насликао три иконе Богородице. Верује се да су те иконе најсличније правом изгледу Христове мајке. Такође, творац икона апостола Петра и Павла такође је Свети Лука.

Фото: Википедија

 

 

Преминуо је у 84. години у Теби у Грчкој, када су га прогонитељи хришћана обесили на дрво маслине због његовог проповедања.

Његове мошти чувају се у Цариграду и верује се да су чудотворне. Свако ко се искрено моли Светом Луки, нарочито ко се поклони моштима, искрена и добра жеља биће му испуњена.

Свети Лука је заштитник лекара и здравствених установа, па би нарочито требало да му се моле болесни.

Обичаји на овај велики празник разликују се од места до места. У Босни је ово радосни дан за чобане, који тада не раде, већ праве велико весеље и пуштају овнове да се паре са овцама. Такође, на овај дан они обавезно једу цицвару.

У Србији се на овај дан поштује обичај опасивања торова концем, како вукови не би давили стоку, јер се због изреке "Иде Лука, ево вука" верује да је дошло време праве зиме и да ће вукови ускоро почети да излазе из шуме.

Такође, верује се и да је на прагу снег, па је тако настала изрека "Свети Лука, снег до кука".

У јужној Србији постоји обичај да се првом госту који уђе у кућу гата каква ће година и зима бити пред нама.

Многи Срби славе Светог Луку као крсну славу. Иако је у црквеном календару обележен црним словом, на овај дан не би требало радити никакве теже послове.

Свети Лука се сматра оснивачем хришћанског иконописа, јер је лично насликао три иконе Богородице. Верује се да су те иконе најсличније правом изгледу Христове мајке. Такође, творац икона апостола Петра и Павла такође је Свети Лука.

Верници изговарају молитву Светом Луки, верујући да ће им исцелити ране, отерати болести и донети здравље.

Молитва Светом Луки

О, Свети Лука, Богом изабрани и Мајком Божијом благословени, проповедниче по свој васељени Еванђеља Христовог, мучениче и апостоле, помоћниче свима који те молитвено призивају, помози и нама, непотребним слугама Господњим. Јер ми се због наших многих прегрешења налазимо у тами и сени смртној и удаљени смо од Бога безмерно далеко. А због стида који осећамо због тога, и немајући смелости да Га сами замолимо за опроштај, призивамо тебе, велики светитељу Божји, као онога који у Његовој неизмерној светлости пребиваш, да Га уместо нас молиш да се смилује на нас.

Умоли Га, Свети Лука, да се поново у нама роди страх Господњи, страх који рађа љубав, а грех одгони. Јер ми смо толико навикли да грешимо свакога дана и часа, па и у сну, као да смо заборавили речи Господње: "Стражите, јер не знате часа када ћу Ја доћи". Као да нас сваког трена не може позвати из овог привременог живота у вечни. Тај страх, тај осећај, ту премудрост, како каже Псалмопевац Давид, пробуди у нама, Свети Лука. И нека се онда, твојим молитвама, у нама роде сузе покајања. Сузе које ће све закутке наше душе да очисте од греха који се наталожио на њој. Јер ми, по свом безосећају и духовној обневиделости, не можемо ни даплачемо над својим мртвацем, над самима собом, а тако много суза, потоке суза, требало би да пролијемо за безбројне грехе које учинисмо.

Фото: Профимедиа

 

 

Помози нам, неукима и неразумнима да разумемо Писмо које си и ти писао, јер онај ко га истински разуме, ко истински схвати речи његове, тај бежи од греха као од огња, и свим силама тежи да се приближи Богу. Јер тај схвата да је грех смрт, а Бог живот. Помози нам зато, Свети Лука, да се, то схвативши, очистимо од греха, и пређемо из смрти у живот. Да нам Бог буде све у свему. Да од сада увек будемо у Његовој близини. Нека нам, као теби и Клеопи када сте ишли за Емаус срце и душа стално трепере од Његовог присуства. Тада ће мир владати у нама, небески мир, који ће нам утврдити наду на Царство Небеско, и том радошћу ћемо добити снагу да стреле лукавога које свакога часа лете ка нама, лако одагнамо од себе.

А са том надом ће љубав Божија која је у нама да нас припреми за пут ка Вечној Отаџбини, где су све Силе Небеске, сви Свети, и Мајка Божија пред њима, чији си ти благи лик у икони, тобој насликаној, овековечио. Нека нам очи срца нашег непрестано гледају ту лепоту, и њоме се наслађују, како би се већ овде зацарило у нама Царство Небеско, у које нека се твојим молитвама, Свети Лука, и преселимо када нас Господ једном позове, па да онда вечно славимо Бога у Светој Тројици: Беспочетног Оца, Јединородног Сина и Свесветог Духа, кроз сву вечност бесконачних векова. Амин.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".