Тошетове бројне колеге из године у годину емотивним речима обележавају годишњицу његове смрти и путем друштвених мрежа исказују тугу због превеликог губитка, а мало је познато да је управо једна од његових колегиница и блиских пријатељица, македонска певачица Елена Ристеска, била последња особа са којом се Тоше чуо телефоном пре него што се упутио на кобно путовање.

Фото: Архива Новости

 

 

Како је истакла једном приликом за медије, била је сигурна да је Тоше предосетио да ће се нешто лоше десити након што јој је у њиховом последњем разговору изговорио речи које као да су слутиле на крај.

- Волели смо се међусобно. Увек смо дуго разговарали о свему, чак ме назвао из Аустралије. Такође смо разговарали и те кобне ноћи пре одласка у Хрватску, а ја још увек тврдим да је осетио да ће се нешто лоше догодити. На крају разговора, рекао ми је да ћемо га видети за неколико дана, али дубоко је уздахнуо кад је рекао: "Ако Бог дозволи" - испричала је једном приликом Елена и наставила:

- У том тренутку није ми било чудно, док се следећег дана нисам пробудила и сазнала да је погинуо. Кад је моја мајка, у неверици, рекла да се догодила несрећа, знала сам да је то истина - изјавила је и додала да након његове смрти није одржала ниједан концерт, а да не отпева бар једну његову песму.

Фото: Горан Десковски

 

 

Тоше је рођен у Крушеву, где живе његови родитељи. У краткој али изузетно богатој каријери постао је убедљиво најпопуларнији певач у Македонији, а био је омиљен и у свим републикама бивше Југославије.

Био је представник Македоније на такмичењу за песму Евровизије у 2004. години, а те године је именован за амбасадора добре воље УНИЦЕФ-а. Задњи његов концерт био је на градском стадиону у Скопљу када је приход од око 35 хиљада посетилаца био искоришћен за технолошко модернизовање школа у Македонији.

Фото: Архива Новости

 

 

Поводом смрти Тоше Проеског македонска влада је седницу почела минутом ћутања, а дан сахране прогласила за дан жалости у Македонији. Тоше Проески је постхумно проглашен за заслужног грађанина Републике Македоније.

Делегација македонске владе је хеликоптером македонске армије преузела посмртне остатке Тоше Проеског из Хрватске.

Фото: Архива Новости

 

 

Тоше Проески је био особа која није остављала простора и није давала шансу да је не заволите. Био је човек који је знао да сања, да верује, који је осећао и помагао. Иза себе је оставио велики број песама које и дан данас живе, те захваљући њима, глас Балканског анђела и даље се чује и не дозвољава да падне у заборав. 

Фото: Архива Новости

 

Сјајан певач и још бољи човек, чији је пут ка звездама прекинут прерано, оставио је дубок траг како на домаћој јавној сцени, тако и у свету. Многи са неверицом и даље говоре о његовој смрти, а неутешни родитељи и даље очекују да ће се њихов син, свакога тренутка вратити са пута.

Августа 2007. Тоше је издао свој последњи албум - Игра без граница.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".