Топла вода или хладна вода? Сирће или сода? Тапкање, не трљање, зар не? Од којег је материјала уопште направљена ова мајица? Само су нека од питања која си поставимо након што запрљамо одећу.

Шта је мрља?

Чудно питање, али иако сви знамо како мрље могу изгледати, теже је описати што су. Мрља је промена боје или ознака која се може јасно видети на другој површини или материјалу. Мрље су узроковане хемијским и физикалним интеракцијама два различитих материјала, а већина мрља долази у две верзије – на бази уља и на бази воде.

Мрља на бази воде је она која долази од пића и већине течности, капљица од сечења воћа и било које друге материје која се првенствено састоји од воде. Масна мрља је мрља од соса, масноћа или прскања уља, већине хране, односно материје које имају ниску концентрацију воде. Постоје неке мрље, попут оних од мастила, вина, чоколаде, ружа за усне или боје, које су комбинација и које би с обзиром на то могло бити теже уклонити, нарочито ако имају одређену боју.

Фото: Профимедиа

 

 

Као што се разликују мрље, тако се разликују и методе којима се уклањају, укључујући температуру воде којом се чисте, као и средства која се користе.

На пример, мрља на бази уља не сме се чистити водом јер то може само погоршати ситуацију, исто као што нам први покушај уклањања мрља не сме увек бити са содом. Мрље на бази уља често захтевају хемијско чишћење како би се њени трагови у потпуности уклонили, али ако ћете мрљу испрати код куће, најважнија је температура воде коју користите!

Топла вода

Ако запрљате нешто бело или светле боје, или ако је нешто јако прљаво, топла вода је једино решење. На пример, пелене и доње рубље увек треба прати у врућој води, због њихове боје и велике потребе за дезинфекцијом, коју топла вода омогућује. Врућа вода је врло ефикасна у уклањању мрља јер боље активира детерџент за веш од хладне воде, а такође у потпуности отапа детерџенте у праху, чинећи их ефикаснијима. Као што је већ споменуто, мрље на бази уља често је потребно однети на хемијско чишћење, али ако желите да их оперете код куће, увек користите топлу воду. Врућа вода је такође добра за мрље у боји, на пример чоколада или црно вино.

Фото: Профимедиа

 

 

Проблем с коришћењем топле воде на одећи у боји је тај што може повећати вероватноћа да ће се одећа обојити или да ће боје избледити. Надаље, врућа вода може учинити одећу подложнијом скупљању, нарочито ако је предмет до вуне или било који други осетљиви материјал.

Топла вода можда не омогућује исти ниво дезинфекције као врућа вода, али је обично прикладна за уобичајене одевне предмете, као што су фармерке и одећа од вештачких тканина. Предност топле воде је у томе што може очистити вашу одећу без опасности од скупљања или пуштања боје.

Хладна вода

Хладна вода се може користити за било коју врсту мрља, с различитим ефектима, али постоје неки мрље које би се требало уклањати и тканине које треба прати само у хладној води. За почетак, сваку мрљу на осетљивом одевном предмету, као што је вуна, свила, сатен или ручно обојене тканине, треба уклонити хладном водом.

Осим тога, ако је мрља на бази беланчевина – што укључује крв, јаја, млеко (млечни производи), дезодоранс, лепак – треба је уклонити хладном водом. Ако користите врућу воду, могли бисте да ефикасно „скувате“ протеине, још више их вежете за тканине и учинити их готово немогућим за уклањање.

Још неке мрље које би требало да уклањате хладном водом су на пример џем, кафа, чај, урин, храна за бебе, боја.

Ако нисте сигурни коју температуру воде користити, увек је најбоље користити хладну воду, јер су шансе да ћете оштетити одевни предмет врло мале. Иако се прање одеће хладном водом не препоручује ако желите да темељно дезинфикујете своју одећу, овакво прање ће смањити ваш рачун за струју, спорије истрошити одећу и спречити било какво скупљање или уништавање одеће, пише "Крстарица".

БОНУС ВИДЕО:

Трикови за чишћење куће

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".