Више особа је погинуло данас у две експлозије аутомобила бомби код сомалијског Министарства образовања у Могадишу, саопштила је полиција, док очевици тврде да је погинуло најмање 30 људи.


Волонтер у болници у Медини, Хасан Осман, рекао је да су од укупно најмање 30 погинулих који су довезени у болницу, већина жене, пренео је АП.

- Видео сам то својим очима - казао је он.

Служба хитне помоћи Амина саопштила је да је збринула најмање 35 повређених особа.



Прва експлозија је погодила зид зграде Министарства, док се друга догодила када су возила хитне помоћи стигла на лице места, а већи број људи се окупио да помогне повређенима, рекао је Ројтерсу капетан полиције Нур Фарах.

Државна новинска агенција СОНА објавила је да су експлозије изазвале "бројне цивилне жртве, а да је међу погинулима и новинар Мохамед Исе Кона".

Новинар Ројтерса који се нашао у близини места експлозије известио је да су се две експлозије догодиле у размаку од неколико минута и да су од силине удара разбијени прозори на оближњим објектима, док је крв жртава била приметна на асфалту испред зграде.



- У другој експлозији је спаљено возило хитне помоћи, у тренутку када смо дошли на лице места да превеземо повређеног из прве експлозије - рекао је агенцији званичник хитне службе, додајући да су у експлозији повређени возач и радник хитне помоћи.

За сада нико није преузео одговорност за подметнуте експлозије.

Исламистичка група Ал Шабаб често изводи бомбашке и оружане нападе у Могадишу и другим местима, али није познато да ли стоји иза најновијих експлозија.

Ал Шабаб, савезник терористичке организације Ал Каида, који делује у Сомалији више од једне деценије, настоји да сруши централну владу и успостави сопствену власт засновану на строгом тумачењу шеријатског закона.

БОНУС ВИДЕО: БОРБА ПРОТИВ ДРОНОВА: Руске беспилотне летелице изнад Украјине

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".