У понуди се налазе разноразне врсте са додатком камилице, алое вере, лимуна и слично, а који би требало да заштите кожу приликом прања. Да ли је заиста тако, да ли они помажу да сачувамо здравље коже?

- Средство за чишћење није крема за руке - каже руски дерматолог Кристина Павлова. - Не може да влажи кожу. Напротив, било који детерџент за прање посуђа уништава заштитни слој коже и изазива сувоћу, перутање и извлачи влагу из ње.

Она упозорава да ове ароме могу изазвати озбиљне тегобе код особа које болују од астме или имају проблема са плућима. Врло често се дешава да због јаких мириса стварају проблеме са дисањем и изазивају осећај "гушења".

Фото: Профимедиа

 

Кроз кожу штетне материје из детерџената улазе у тело, што дугорочно гледано, може да изазове не само кожна обољења - попут иритација, црвенила, осипа, чак и херпеса, већ и гастроинтестиналне.

Како избећи улазак токсичних супстанци у тело? Дерматолог каже - врло једноставно! Пажљиво бирајте детерџенте, прочитајте њихов састав на етикети.

- Важно је да међу компонентама нема вештачких арома, етилен-диамине-тетра-сирћетне киселине која утиче на формирање пене, а површински активне материје су што мекше. Да, можда је прање посуђа производом који се добро пени и добро мирише лепше, али је за здравље много горе. Изаберите шта је најважније за вас - упозорила је Павлова и саветовала употребу рукавица за прање.

Да бисте заштитили организам, стручњаци саветују да детерџенте разблажите водом, врло темељно оперете сунђер и испирате посуђе текућом водом најмање 20 секунди.

Гастроентеролози, пак, саветују драстичније решење. - Ако желите да потпуно елиминишете могућност тровања, немојте користити детерџенте за прање судова. Постоји много боља алтернатива. На пример, сода бикарбона или сапун за веш су одлични за уклањање масти.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".