Када је ЕУ парламент гласао да USB-C постане заједнички стандард за пуњење телефона у региону, било је прилично очигледно на коју ће компанију највише утицати мандат. Иако технолошки гигант већ има Ајпед моделе са USB-C портовима, његовим Ајфон уређајима је и даље потребан лајтинг конектор за пуњење.

У интервјуу на "Tech Live" догађају који организује Вол стрит журнал, Епл-oв директор за глобални маркетинг Грег Јосвик је потврдио да ће технолошки гигант прећи на УСБ-Ц конекторе како би њихови уређаји били усклађени са регулативом ЕУ, преноси Енгадгет.

- Очигледно, мораћемо да се придржавамо (регулативе) - Јосвиак је одговорио на питање да ли Епл прелази на USB-C. Јосвиак је такође говорио о томе како се ЕУ залагала за усвајање микро-УСБ конектора пре 10 година. Пошто је део бриге ЕУ био да људи морају да имају неколико адаптера са различитим конекторима, Eпл је направио одвојиве каблове тако да људи могу лако да их искључе. Јосвиак је такође рекао да је тај потез омогућио више од милијарду људи да наставе да користе своје лигхтнинг каблове уместо да их избацују и стварају "гомилу е-отпада".

Без избора

- Немамо избора као што имамо широм света осим да поштујемо локалне законе - рекао је Јосвик. Међутим, оно што није рекао је да ли Епл само прави другачију варијанту за европско тржиште док ће наставити да продаје телефоне са лајтинг конекторима на осталим тржиштима.

Апл је раније навео забринутост за животну средину као разлог због којег искључује пуњаче из слушалице из паковања нових уређаја. Технолошки гигант је рекао да ће на тај начин уштедети 861.000 тона метала, а такође ће уштедети и гориво, јер више Ајфона може да стане у транспортне контејнере. Исто тако Епл не наводи колико су новца уштедели у процесу искључивања пуњача из пакета и додатном продајом истих као засебан производ.

Према новом закону ЕУ, Епл ће морати да испоручује Ајпод и Ајпед уређаје са USB-C портовима у Европи до краја 2024.

(Бeнчмарк)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".