ЕК је предложила три закона која се односе на последице загађења ваздуха и воде по здравље и животну средину, укључујући захтев да се до 2030. године ЕУ усклади с препорукама Светске здравствене организације кад су у питању граничне вредности загађења ваздуха, пренео је Ројтерс.

"Загађење ваздуха је и даље једна од највећих претњи из животне средине по наше здравље. Последице су теже по најосетљивије категорије - децу, старије особе и људе с одређеним медицинским стањима", упозорио је европски комесар за животну средину Виргинијус Синкевичиус.

Загађење ваздуха је узрочник 300.000 превремених смртних случајева сваке године у Европи, а Синкевичиус каже да би строжа правила ЕУ могла да смање тај број до чак 70 одсто у наредних 10 година.

Предлог закона ЕК поставља стандарде у квалитету ваздуха за 2030. годину, као што је смањење финих загађујућих честица за више од половине, све с циљем нултог загађења до 2050 године.

Земље ЕУ и Европски парламент сада треба да преговарају и одобре законе.

Према другом предлогу закона, компаније ће сносити део трошкова чишћења загађења изазваног њиховим производима у отпадним водама широм ЕУ, што ће се односити на фармацеутске и козметичке компаније.

Предвиђено је проширење листе загађујућих честица у земљишту и водотоковима и смањење горње границе нивоа токсичних хемијских супстанци ради побољшања квалитета река, језера и других водених површина.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".