Западна Немачка је 1974. године организовала смотру најбољих светских фудбалских репрезентација, а част отварања Мундијала припрала је селекцијама Југославије и Кариока.

"Нпортал.рс" је за вас припремио прегршт занимљивих тема, извештаја и фотографија са ранијих светских првенстава у фудбалу у оквиру рубрике "Ретро Мундијал", а на ред су дошли текстови посвећени Светском првенству 1974. и храброј екипи Југославије предвођеном легендарним Драгном Џајићем.

Затишје пред буру. Овим речима су домаћи медији описивали прву утакмици Мундијала и сусрет "Плавих" и "Кариока".

Судећи према тексту објављеном 13. јуна 1974. године у листу "Спорт" наши фудбалери су пред мегдан Јужноамериканцима били хладне главе, као да су они фаворити, а не репрезентација која је учествовала на сваком Светском првенству, освојивши том приликом три златне медаље, односно једну сребрну и бронзану.

Наши делују веома сигурно, не одају никакве знаке узбуђења и треме пред окршај са Бразилом. Дан ће провести у одмору и шетњи падином поред шуме крај хотела "Зоненхоф". 

"Знам доста о њему, али и он о мени"

Предводник тадашње репрезентације Дрган Џајић непосредно пред меч, говорећи за новинаре, истакао је како у тиму нема страха, упркос томе што је пред њима екипа Бразила.

- Скоро сам сигуран да се сусрет и не може другачије завшрити, већ по традицији - нерешено. То нам у овом тренутку, на старту, одговара. Ми нисмо у ситуацији да подцењујемо Бразил, али не треба заборавити да је и наш тим сложан, поготово када је мотивисан за игру.

Фото: Профимедиа

 

 

 

На питање да ли зна нешто о Нелињу, играчу који ће га сутра чувати, Џаја је одговорио кратко. 

- Знам доста, али и он о мени.

Фото: Архива Борбе

 

 

Да је реч о спектакуларној утакмици у којој изабраници Миљана Миљанића могу изненадити Кариоке писали су многе новине, па и "Спорт".

Светски шампионат се отвара, али никада до сада, од Монтевидеа до Минхена - овај уводни меч није побуђивао толико интересовање и није давао тон читавој грозничавој атмосфери која је захватила фудбалски свет.

Сви очекују тај уводни дуел Југословена и Бразилаца.

То је меч за Драгана Џајића, за Илију Петковића и за Ивана Шурјака, да докажу колико су тачне вести да је бразилска одбрана стаклена. То је меч за Јована Аћимовића, Брана Облака и Владислава Богићевића, да већ у почетку разбију гард противинику и, најзад, сад је тренутак да сви они, са Енвером Марићем и Јосипом Каталинским на челу претворе у стену, иза које Бразилци неће видети прави пут за свој радосни излазак у живот.

Ништа без најбољег

Вероватно најбољи фудбалер света свих времена Едсон Арантес до Насцименто,  свету познати Пеле отвориће данас шампионат света. Он ће подићи заставу ФИФА на велики јарбол, а затим извести и почетни ударац на утакмици Југославија - Бразил.

Овај ненадмашени ас боравио је пре некоолико дана и у Београду, па га је наш фоторепортер "ухватио" у моменту док веома пажљиво прегледа "Спорт", баш као да је хтео да прочита шта све у нашем листу пише о шампионату света.

Фото: Архива Борбе

 

 

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у листу "Спорт", 13. јуна 1974. године. *


БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".