Салеп је фини, топли, слатки напитак идеалан за хладне зимске дане, пореклом са Блиског истока. У наше крајеве је дошао још у доба Турака, а њиме смо се сладили као деца током зимских месеци.

Салеп у праху је осушено, млевено корење неколико врста дивље орхидеје (или само гомољ орхидеје).

Фото: Принтскрин Јутјуб/Middle Eats

 

 

Код нас се салеп припрема од осушеног, самлевеног и прерађеног гомоља Обичног каћуна (Орцхис морио).

Припема салепа, од ливаде до чаше, тече овако: гомољке се ваде, перу од земље, очисте од опни и кратко прокувају, најбоље у сурутки. Затим се суше прво на ваздуху, потом у сушници, док не постану скоро кристално прозирне, потом се сецкају у прах, просеју и чувају на сувом.

Инстант салеп са само залије врелом водом јер у њему су већ сви потребни састојци. Чисти салеп је нешто скупљи, од 50 гр. се добије 3 литра овог укусног напитка.

Фото: Принтскрин Јутјуб/Middle Eats

 

 

Припрема се на следећи начин:

Састојци:

1 л воде (или млека)
1 кашика салепа у праху
шећер, цимет или ђумбир

Кашику салепа у праху помеша са чашом млаке воде да не буде грудвица. Кад вода у шерпи узаври, додати шећер, прокувати кратко време, па додати умућени салеп. Кувати на умереној температури док се не добије гушћа, помало слузава течност. Сипа се у стаклене чаше или шоље, па се по површини поспе прах ђумбира или цимета.

Користи се и као средство за лечење упала слузнице црева и желуца, а посебно код разних врста стомачних проблема.

Салеп оштећену слузокожу пробавног тракта облаже заштитним слојем који спречава даљња оштећења и омогућава оштећеним местима да се опораве. И не само да омогућава него и учествује у зацељивању слузокоже, јачању слузокоже, функционалности слузокоже пробавног тракта.

(Србија Данас)

БОНУС ВИДЕО:

РЕЦЕПТ ГОТОВ ЗА ПЕТ МИНУТА: Направите посне бисере без коришћења шпорета

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".