Овај обичај је стар вековима.

Логично је претпоставити да се то ради због тога што је кафа познати диуретик, и потребна вам је додатна течност.

Али, ако сте мислили да је то разлог, нисте ни близу истине.

Иако се “лежерно испијање кафе” појавило у 16. веку, које су Турци и Грци одмах прихватили, у западној Европи овај ритуал настао је много касније, крајем 19. века. Оно што је интересантно, то је да чаша воде која се добија уз кафу није била намењена да се пије.

У то време, многобројне даме су се жалиле да имају потешкоћа са кашичицом која служи за шећер и мешање кафе.

Фото: Профимедиа

 

Није им се допадало то што кашичицу упрљају пеном, а потом такву морају да је ставе на руб тацне. Многи су тада тај потез схватали некутлурним и нимало елегантним, па су угоститељи увели чашу воде која се добија уз кафу.

Њена сврха је била да гости могу да исперу прљаву кашичицу, а тек онда је спусте на тацну.

У први мах, чаша воде се користила за одлагање прљаве кашичице, али је овај ритуал променио значење од 1873. године, када су се уводили први водоводни градски системи, из планинских извора. Тада су кафеџије хтеле да покажу да своја пића припремају са кристално чистом изворском водом.

Данас, када добијете чашу воде уз кафу, то се сматра добрим маниром. Многобројне кафане и ресторани у Србији су га усвојили, али чињеница је да постоје места где је нећете добити без наглашавања.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".