Уколико постоје законом предвиђени услови, полиција може одустати од захтева за покретање прекршајног поступка, а ако и не одустане, могуће је да ће суд донети ослобађајућу пресуду уколико возач докаже да је по члану 314а Закона о безбедности саобраћаја прекршај направио да би заштитио нечији живот, здравље или имовину, пише часопис Сат плус.

Ово су иначе новине које се примењују од јула ове године, а предвиђене су Правилником о изменама и допунама Правилника о начину вршења контроле и непосредног регулисања саобраћаја на путевима и вођењу обавезних евиденција о примени посебних мера и овлашћења.

Правилником о чијим изменама је реч, раније је било предвиђено да је Управа саобраћајне полиције у седишту Дирекције полиције надлежна организациона јединица МУП. Сада је то организациона јединица МУП која је открила прекршај, али то може учинити на основу достављене одлуке руководиоца Управе саобраћајне полиције у седишту Дирекције полиције. Формално другачије, али практично је иста процедура, јер је свакако потребна одлука из Дирекције полиције.

За све то потребно је прибавити мишљење комисије сачињене од полицијских службеника у Дирекцији полиције, Управи саобраћајне полиције и других полицијских службеника у МУП које, на предлог директора полиције, именује министар унутрашњих послова.

Рецимо, уколико је неко превозио болесника коме је живот угрожен, или жену која се порађа, па је прекорачена брзина како би се што пре стигло у болницу, а зауставила га је полиција у чињењу прекршаја, ту постоји шанса за опрост, али као доказ треба приложити одговарајућу медицинску документацију.

Овај правилник предвиђа и да се возачи могу жалити уколико саобраћајни полицајци не поштују прописе. Наиме, ако вас саобраћајци зауставе и ако вам нареде да се паркирате на коловозу, а не поставе своје возило иза вашег, имате право да се жалите и да поднесете притужбу МУП. Сат плус наводи и да доказ може бити и фотографија начињена мобилним телефоном. Возачи могу у року од 30 дана да поднесу жалбу директно командиру полицијске станице на територији општине где су заустављени.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".