Пред покрајинским Кривичним судом у Бечу данас је почело суђење шесторици осумњичених за помагање терористи Кујтиму Фејзулају, који је 2.новембра 2020.у центру Беча насумично пуцајући на пролазнике убио четири особе и ранио 23, пре него што га је полиција ликвидирала.


- Уверен сам да свако од њих зна шта се догодило 2.новембра 2020. Један припадник Исламске државе је у име те организације извршио терористички напад и тиме не само погодио у срце породице и пријатеље жртава, већ нас све, целу Аустрију - рекла је државни тужилац.

Она је истакла да су оптужени годинама познати властима као присталице Исламске државе и подвукла да су подржавали тероризам.

Шесторица мушкараца од 21 до 32 године, како је навело тужилаштво, нису директно учествовала у извршењу терористичког напада, али су помагали терористи.

Њима се на терет стављају учешће у терористичком делу са смртним исходом, терористичко удруживање и формирање криминалне организације.

Уз њихову помоћ, како је навела тужитељка, терориста је набавио оружје.

Тако је 32-огодишњи Чечен оптужен да је обезбедио терористи, иначе Аустријанцу албанског порекла из Северне Македоније, аутоматско оружје и муницију, као и пиштољ.

Само пар сати пред напад он и један 28-годишњи Авганистанац били су у стану терористе и присусвовали последњим припремама, посебно пуњењу оружја и изради лажног каиша-бомбе.

Оптужени Чечен признао је да је набавио оружје, а његов адвокат је казао да илегална трговина оружјем није сипматична, али и да он није убица.

Адвокат тврди да његов штићеник није знао за терористичке намере Кујтима Фејзулаја и да нема никакве везе са исламизом.

Адвокати осумњичених пребацили су тужилаштву да имају само индиције, али не и доказе за тврдње из оптужнице.

Суђење ће, како је најављено, бити настављено 1.децембра саслушањем оптужених.

Сви оптужени су најавили да ће се изјаснити о оптужбама, према којима им прети од 20 година до доживотног затвора.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".