Боравак у природи нас увек подсећа на одмор, уживање и добар провод. Нажалост, из безазлене ситуације, за трен ока се можемо наћи и у нежељеној, која у неким случајевима може да нам угрози и живот. Вест да се срушио висећи мост код Овчар Бање и да су страдале две жене, отворио је многа питања. Између осталог и оно како се понашати уколико се нађемо у опасној ситуацији током боравка у природи. Недељко Пештерац из Горске службе спасавања је за Радио Београд 1 рекао да, иако нису учествали у спасавању људи који су се нашли у Морави након урушавања висећег моста, небројено пута су били у сличним ситуацијама и сматра да боравак поред воде захтева максималну пажњу.

Две жене су погинуле, а 10 особа је повређено када се откачио висећи мост који су прелазили у Овчар Бањи.

Недељко Пештерац из Горске службе спасавања је за Радио Београд 1 рекао да је у првим тренуцима свако морао сам о себи да се побрине.

"Прво је морао свако сам себи да помогне када се нашао у води, јер је то било велико изненађење за све њих, па онда је тек могла да уследи помоћ свих оних који су били у ситуацији да помогну и који су знали да пливају. Тек онда следи долазак специјализованих служби, као што је спасилачка служба у оквиру Горске службе спасавања, за чији је долазак потребно време, а тамо се радило о минутима, можда чак и секундама", рекао је Пештерац.

Фото: Танјуг/МУП

 

Подизање свести о томе како се понашати у природи 

Подизање свести комплетног становништва, о томе како треба да се понашамо у природи, по речима Пештерца, је нешто што се врло мало или уопште не ради. 

- Пре свега треба да имамао свест о томе шта може да се деси. Морамо да делујемо превентивно, да постоји свест о томе које су све последице. Не можемо без обуке или опште информисаности о могућим последицама да кренемо у прелазак, на пример, моста или ако је у питању боравак на неком експонираном терену - објаснио је Пештерац.

Недељко Пештерац за Радио Београд 1 објашњава да у ситуацији у којој су се нашли људи након пада висећег моста у Овчар бањи, чак и способни, спремни и добро обучени људи могу да доживе тренутну блокаду и доживе моменат да се питају да ли било шта могу да ураде.

Фото: Танјуг/МУП

 

- Међутим, искуство показује да се људи који нису прошли било какву обуку, налазе у тежем положају. Како да их сврстамо, да ли су пливачи, да ли нису, да ли имају неку торбу или ранац на ледјима. Наравно да је битно да се што пре ослободе вишка терета. То не може да буде неки универзални савет, јер може да дође до потапања особе и немогућности да особа која је на обали то види - каже Пештерац.

Шта чинити када се нађемо у води

Подсећа да је све у припреми и превентиви, да постоји свесност о томе где идемо и где се налазимо и објашњава шта нам је чинити када се већ нађемо у води.

- Што пре кренути ка обали. У исто време морате да пазите на грање, на водени ток, на бујицу, на матицу која може брзо да вас носи. Пре свега тога не смете да паничите и треба да позовете помоћ. Од оних људи који су на обали, само они који знају да пливају и довољно су сигурни да могу да помогну, треба да помажу. Непливач уколико уђе у воду да помогне, онда имамо дупло већи проблем - каже Пештерац. 

Фото: Танјуг/МУП

 

За оне који су необучени, а ситуација налаже да се притекне у помоћ, саветује: 

"Уколико је унесрећени у свесном стању и може колико толико да се одржава на површини воде најбоље је да додамо неко уже. Ми имамо специјално уже које додајемо, али наравно људи који су се ту нашли нису имали могућност да имају тај део опреме. Онда може нека грана или нешто што је довољно дугачко да их што пре довучемо до обале. И тада треба да се води рачуна да се не баца више комада ужади или грана, јер и то може да представља опасност. Ситуација је специфична, па сви морамо да будемо свесни и да брзо реагујемо, а да не паничимо".

Спасиоци који се налазе у специјализованој служби ГСС, прошли су велики број обука, између осталог и обуку која се реализује уз подршку Европске уније.

У Србији и Босни и Херцеговини, у оквиру заједничког пројекта "Побољшање спремности за хитне интервенције и координисани одговор у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине" обука се спроводи преко 21 месец.

Последња обука је одржана средином маја у Босни и Херцеговини.

(Радио Београд 1)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".