Осим за прављење колача и других јела, кокос и кокосово уље има другу улогу која служи здрављу. 

Смиривање инфекција на кожи

Бројне хемикалије могу изазвати екцеме који проузрукују свраб а тај осећај може довести до инфекције коју изазива стафилокока (Стапхилоцоццус ауреус) после које следи антибиотска терапија. С друге стране, једна студија је показала да је свакодневно наношење на кожу у току од месец дана довело до 95 одсто смањења стафилокока на кожи. Кокосово уље богато је лауринском киселином која има антибактеријско и антифунгално (аналгетичко) дејство у борби против бактерија. Пошто има улогу хидратантне креме, такође може да помоћи у поправљању статуса кожне баријере, која је прва линија одбране вашег тела од инфекције.

Фото: Профимедиа

 

 

Нега косе

Уколико се нанесе пре или после прања, кокосово уље може да смањи ризик  од оштећења од чешљања косе, показало је истраживање објављено у издању Интернатионал Јоурнал оф Трицхологи. Потврдило се да лауринска киселина у кокосовом уљу лако може продире у протеине власи. Међутим треба обратити пажњу колико стављате кокосовог уља, да не бисте изазвали претерано машћење. Осим тога може довести до зачепљења пора које проузрокују акне. Због тога се саветује разговор са дерматологом. 

Фото: Профимедиа

 

 

Хидратација

Уколико је ваше дете  подложно кожним обољењима попут екцема или им је кожа осетљива, кокосово уље може да буде бити одличан природни начин који не садржи додатне мирисе или друге састојке који могу да изазову иритацију. Једињења у кокосовом уљу су врло ефикасна за обнављање влаге у кожи. У истраживању објављеном у децембру у часопису Јоурнал оф Тропицал Педиатрицс, кокосово уље је коришћено на новорођеној деци како би помогло смањењу губитка воде кроз кожу. Међутим, да бисте избегли било какву потенцијалну опасност од алергија, обавезно разговарајте са педијатром или дерматологом пре него што уведете у коришћење било који нови препарат.

''Атлетско стопало''

Ако сте активни у теретани или обављате физички тежак посао а склони сте појави ''атлетског стопала'', амерички стручњаци препоручују утрљавање кокосовог уља у кожу стопала пре спавања. Због својих својстаава, уље може да помогне у спречавању гљивичних инфекција. Поред тога, изузетан је лек против суве коже и испуцалих пета. Да не би дошло до гљивичних инфекција, потребно је да темељно оперете стопала. Потом је осушите и обујте у чисте чарапе и обућу.

Фото: Профимедиа

 

 

Лубрикант

Вагинална сувоћа је проблем коме су склоне многе жене. Поједини амерички стручњаци сугеришу наношење мање количине органског рафинисаног кокосовог уља које ће навлажити и нахидрирати ову регију. Бројне пацијенткиње су изнеле позитивна искуства, али се саветује да најпре поразговарате са својим лекаром пре коришћења уља. 

(Еклиника)

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".