Могао је да пронађе пут до гола из сваке позиције. Када је стајао поред лопте, губила се свест о дистанци између ње и мреже. Са сваког дела терена гол је био у његовом домету.

Пркосио је законитостима физике и логике и слао лопту тамо где ни у теорији не бисмо помислили да може да прође и матира противничког голмана.

Сваком живом зиду и голману знао је да намирише "меки трбух" и ка њему пошаље неодбрањив пројектил. Слободним ударцима дао је нову димензију и постао једна од главних асоцијација на тај фудбалски сегмент. Путања његовог ударца може комотно да послужи физичарима као грађа за истраживање.

Сваки прекршај који направите на својој половини терена носио је са собом оправдан страх од гола ако је са друге стране терена стајао он.

Фото: Профимедиа

 

Докторска дисертација из слободњака потписана је именом Жунињо, и одбрањена 77 пута током његове каријере, што многима даје за право да га сматрају најбољим извођачем слободних удараца свих времена.

БОМБАРДЕР СЛЕЋЕ У ЛИОН

До почетка 21. века, Лион је на фудбалској мапи био готово невидљив. Свака рачуница у вези француског шампионата или европских такмичења заобилазила је тим са "Жерлана".

За шампиона су фигурирали Монако, Бордо, Олимпик Марсеј, ПСЖ. Лиона није било ни у траговима.

Један, не толико упадљив потез управе потпуно је преокренуо ситуацију и перцепцију овог клуба у будућности. Те 2001. године, у град на истоку Француске стигао је 26-годишњи Бразилац, Жунињо Пернамбукано.

Његов прелазак из Васко де Гаме у Лион није био помпезно испраћен. С обзиром на то да је стигао без обештећења, претпостављало се да бразилски везиста не завређује нарочиту пажњу француске штампе и спортске јавности.

Такође, његово дотадашње репрезентативно искуство било је веома оскудно, што је био разлог више да не буде упадљив на фудбалској пијаци.

Деманти је брзо стигао. Испоставило се да је Лион ангажовао "специјалца" за слободне ударце, човека чији ће голови постати саставни део ТВ шпица.

Својим доласком препородио је Лион и постао мерна јединица за сагледавање клупске историје. Она је од тог тренутка подељена на две основне епохе: пре и после Жуниња.

До његовог ангажмана Лион никада није освојио шампионат Француске. Ипак, када је Бразилац задужио дрес са бројем 8, титуле су се низале једна за другом.

Фото: Профимедиа

 

У величанственом низу избројано их је седам, а највеће заслуге понео је бразилски снајпериста, који је у том периоду чак 44 пута тресао мреже из слободњака. Неки подаци кажу да је ефикасност његових удараца из прекида износила чак 50 одсто!

Готово да није било физичке препреке која је могла да осујети његова лансирања. Поред тога што се наметнуо као озбиљан фудбалски фактор у земљи, Лион је у знатној мери унапредио резултате у Лиги шампиона.

У Жунињовом мандату, француски клуб је три пута заредом добацио до четвртфинала Лиге шампиона (2003/04, 2004/05, 2005/06), a Бразилац и даље држи штафету најбољег стрелца ове екипе у најелитнијем клупском такмичењу (18).

Фото: Профимедиа

 

Шампионску серију у Лиги 1 прекинуо је Бордо у сезони 2008/09, Жунињовој последњој у дресу Лиона. Након што је дигао сидро, клуб са Жерлана више никада није освојио домаће првенство.

Дрес Лиона обукао је 344 пута и постигао 100 голова, од тога 44 из слободних удараца. За репрезентацију Бразила одиграо је 40 утакмица и постига шест голова. Због повреде колена пропустио је Светско првенство 2002. на којем су "кариоке" освојиле пети светски куп у својој историји.

За само осам година учинио је оно за шта је Лиону требало више од једног века...

БОНУС ВИДЕО: