Mogao je da pronađe put do gola iz svake pozicije. Kada je stajao pored lopte, gubila se svest o distanci između nje i mreže. Sa svakog dela terena gol je bio u njegovom dometu.

Prkosio je zakonitostima fizike i logike i slao loptu tamo gde ni u teoriji ne bismo pomislili da može da prođe i matira protivničkog golmana.

Svakom živom zidu i golmanu znao je da namiriše "meki trbuh" i ka njemu pošalje neodbranjiv projektil. Slobodnim udarcima dao je novu dimenziju i postao jedna od glavnih asocijacija na taj fudbalski segment. Putanja njegovog udarca može komotno da posluži fizičarima kao građa za istraživanje.

Svaki prekršaj koji napravite na svojoj polovini terena nosio je sa sobom opravdan strah od gola ako je sa druge strane terena stajao on.

Foto: Profimedia

 

Doktorska disertacija iz slobodnjaka potpisana je imenom Žuninjo, i odbranjena 77 puta tokom njegove karijere, što mnogima daje za pravo da ga smatraju najboljim izvođačem slobodnih udaraca svih vremena.

BOMBARDER SLEĆE U LION

Do početka 21. veka, Lion je na fudbalskoj mapi bio gotovo nevidljiv. Svaka računica u vezi francuskog šampionata ili evropskih takmičenja zaobilazila je tim sa "Žerlana".

Za šampiona su figurirali Monako, Bordo, Olimpik Marsej, PSŽ. Liona nije bilo ni u tragovima.

Jedan, ne toliko upadljiv potez uprave potpuno je preokrenuo situaciju i percepciju ovog kluba u budućnosti. Te 2001. godine, u grad na istoku Francuske stigao je 26-godišnji Brazilac, Žuninjo Pernambukano.

NJegov prelazak iz Vasko de Game u Lion nije bio pompezno ispraćen. S obzirom na to da je stigao bez obeštećenja, pretpostavljalo se da brazilski vezista ne zavređuje naročitu pažnju francuske štampe i sportske javnosti.

Takođe, njegovo dotadašnje reprezentativno iskustvo bilo je veoma oskudno, što je bio razlog više da ne bude upadljiv na fudbalskoj pijaci.

Demanti je brzo stigao. Ispostavilo se da je Lion angažovao "specijalca" za slobodne udarce, čoveka čiji će golovi postati sastavni deo TV špica.

Svojim dolaskom preporodio je Lion i postao merna jedinica za sagledavanje klupske istorije. Ona je od tog trenutka podeljena na dve osnovne epohe: pre i posle Žuninja.

Do njegovog angažmana Lion nikada nije osvojio šampionat Francuske. Ipak, kada je Brazilac zadužio dres sa brojem 8, titule su se nizale jedna za drugom.

Foto: Profimedia

 

U veličanstvenom nizu izbrojano ih je sedam, a najveće zasluge poneo je brazilski snajperista, koji je u tom periodu čak 44 puta tresao mreže iz slobodnjaka. Neki podaci kažu da je efikasnost njegovih udaraca iz prekida iznosila čak 50 odsto!

Gotovo da nije bilo fizičke prepreke koja je mogla da osujeti njegova lansiranja. Pored toga što se nametnuo kao ozbiljan fudbalski faktor u zemlji, Lion je u znatnoj meri unapredio rezultate u Ligi šampiona.

U Žuninjovom mandatu, francuski klub je tri puta zaredom dobacio do četvrtfinala Lige šampiona (2003/04, 2004/05, 2005/06), a Brazilac i dalje drži štafetu najboljeg strelca ove ekipe u najelitnijem klupskom takmičenju (18).

Foto: Profimedia

 

Šampionsku seriju u Ligi 1 prekinuo je Bordo u sezoni 2008/09, Žuninjovoj poslednjoj u dresu Liona. Nakon što je digao sidro, klub sa Žerlana više nikada nije osvojio domaće prvenstvo.

Dres Liona obukao je 344 puta i postigao 100 golova, od toga 44 iz slobodnih udaraca. Za reprezentaciju Brazila odigrao je 40 utakmica i postiga šest golova. Zbog povrede kolena propustio je Svetsko prvenstvo 2002. na kojem su "karioke" osvojile peti svetski kup u svojoj istoriji.

Za samo osam godina učinio je ono za šta je Lionu trebalo više od jednog veka...

BONUS VIDEO: