Од почетка маја Министарство унутрашњих послова Аустрије покренуло је акцију фокусирану на борбу против кријумчарења људи и злоупотребу азила, а од тада је полиција зауставила и открила више од 68.800 илегалних миграната.

Већина, 46.000, откривено је у покрајини Бургенланд, која се граничи са Мађарском.

Илегални мигранти који су заустављени, пре свега су пореклом из Авганстана, Индије, Сирије, Туниса и Пакистана, саопштио је министар унутрашњих послова Герхард Карнер.

Он је истакао да је полиција спровела више од 2.500 посебних акција фокусираних на борбу против кријумчара и илегалне миграције.

Циљ акције је да се успостави "веродостојан систем азила", додао је Карнер.

Он је поручио да Аустрија жели да заштити људе којима је потребна заштита, али јасно покаже "стоп" лицима која желе да злоупотребе систем.

Од почетка маја приведено је 440 кријумчара људи, од тога 172 у Бургенланду, навео је генерални директор за јавну безедност Франц Руф.

Он је казао да је током целе прошле године ухапшен 441 кријумчар, а 2020. свега 311.

- Кријумчари су људи који остварују илегални профит на терет миграната - поручио је шеф Одељења за борбу против кријумчара Гералд Тацгерн.

Он је казао да кријумчари о мигрантима говоре као да се ради о роби.

Руф је указао да се око 3.000 илегалних миграната зауставља сваке недеље, а последњих дана је дневни просек изнад 600.

До краја августа у Аустрији је поднето више од 56.000 захтева за добијање азила, а око 15.000 поднели су грађани Индије и Туниса, лица која практично немају шансу на азил.

На првом месту листе земаља порекла подносиоца захтева за азил од јануара до августа је Авганистан, са 12.000, а затим следи Сирија са око 10.000, те одмах потом следе Индијци са 7.600 молби.

Министар је указао да ниједном Индијцу није одобрен статус азила.

Карнер је навео да је ове године већ издато 32.000 негативних одлука на примљене молбе за азил.

Према његовим речима, 6.950 особа је протерано из земље, од тога 60 одсто је Аустрију напустило добровољно, а 40 одсто присилно.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".