Типично за јесен, кестени су омиљено и цењено воће не само због свог слатког укуса и пуне текстуре, већ и због својих корисних својстава.

Такође је уобичајено да се прехладите у јесен. Али каква веза може бити између ове болести и кестена?

Сељаци су користили чудан и древни лек против прехладе који користи благотворна својства кестена. Можда замишљате измишљотину, сируп или било шта на бази овог воћа, али уместо тога једноставно морате ставити кестене у џеп!

Фото: Профимедиа

 

У стварности, потребно је направити важно појашњење: кестен који се користи за заштиту од прехладе није онај који иначе познајемо, већ индијски кестен или „с коња“, такозвани луди кестен! То су они сјајни и округли кестени који су плод (нејестив и отрован) дивљег кестена.

Традиција каже да се чува у џепу капута целе зиме да би се избегле болести, али има и оних који верују да је довољно држати га у колима, на столу или у торби.

Али одакле би дошла корист од овог лека?

Порекло веровања потиче од особина које дивљи кестен има у ублажавању симптома прехладе и астме код коња.

Људска бића, међутим, ни под којим условима не смеју да их конзумирају јер су отровне и самим тим опасне.

Фото: Профимедиа

 

Активни састојак од интереса за лечење прехладе је есцин који ови кестени садрже, који има антиинфламаторно дејство и користан је за подстицање лимфне дренаже и пропустљивости капилара.

Очигледно је да у овом леку нема ничег научног, тешко да својства плода мигрирају из џепа на вирусе присутне у телу, али остаје фасцинантан и помало магичан предлог, наслеђе културног система. да се не заборави прошлост.

БОНУС ВИДЕО:

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".