У овом документу, у који је Радио Слободна Европа (РСЕ) имао увид, наводи се да је откривено да су осумњичени тражили противтенковско наоружање, ракетне гранате и гранате како би припремили терористичке акције на Косову.

"Дана 7. октобра 2021. године од суда смо обезбедили налог о симулираној куповини. Десетог октобра 2021. године приликом претреса куће и пратећих објеката осумњичених, као и осумњиченог Ментора Белаће и Шкодраја Краснићија, осигурани су довољни докази да је осумњичени Белаћа раније имао контакте са дотичним осумњиченима, док је Краснићи обезбедио оружје у циљу продаје", наводи се у захтеву.

Према том документу оружје је запленила Полиција Косова током претреса и хапшења пет особа.

Према овом документу оптужени Ардијан Гјурај, Ергим Сила и Нехрудин Скендери починили су кривично дело "припрема терористичких аката или кривичних дела против уставног поретка и безбедности Републике Косово".

Други оптужени, Ментор Беллаћа из Призрена, који је део ове групе, терети се за "неовлашћено држање, контролу или поседовање оружја", док је Шкодран Краснићи, према наводима тужилаштва, починио кривично дело "увоз, извоз, снабдевање, транспорт, производња, размена, посредовање или неовлашћена продаја оружја или експлозива".

За Кривично дело "планирање терористичких напада и угрожавање уставног поретка Косова и безбедности", предвиђена је казна до пет година затвора.

Такође, на основу Кривичног законика Косова, за "извршење терористичког дела", предвиђено је најмање пет година затвора. За увоз, извоз, производњу и неовлашћену продају оружја или експлозива предвиђена је новчана казна до 7.500 евра и затвор од једне до осам година.

За неовлашћено поседовање оружја прети казна до 7.500 евра или затвор до пет година.

Од избијања оружаног сукоба 2011. године више од 350 грађана Косова је отишло у Сирију и Ирак. Већина мушкараца се у тим земљама придружила милитантним организацијама, углавном Исламској држави.

На основу података косовских институција више од 80 косовских држављана је убијено у ратним зонама. Осим мушкараца, било је жена и деце.

На Косово је из Сирије 2019. године враћено 110 грађана укључујући четири борца Исламске државе, 32 жене и 74 деце.