- Ми не одустајемо. Шта се то десило током ноћи, испитаћемо. Одустати нећемо. Правни тим ПДП припрема озбиљне правне радње према ЦИК БиХ. Погледајте, 30.000 неважећих гласачких листића према јутрошњим подацима ЦИК. Постоје озбиљни основи да се пониште избори за председника РС у највећем делу РС -рекао је Бореновић.

Бореновић је говорио о “преварантском чуду”, о бирачком месту у Челинцу на коме Јелена Тривић има нула гладова, а Додик 235.

– Ко ми ово објасни, свака му част. Челинац, није Добој. Или, породично село Јелене Тривић, Крајишник, Јелена Тривић нула гласова. Је ли то могуће? – пита Бореновић.

Бореновић је поручио да не признају пораз и да Милорад Додик није победио.

- Правним радњама ћемо то оспорити. Тривић је победила, на узорку с којим смо изашли од преко 72 одсто. Потом су почеле да пристижну невероватне ствари, да Јелена има нула гласова, да је у Добоју разлика 10.000 гладова, а на почетку смо тамо били егал. Они су изгубили изборе, види се по фацама, по изјавама, по подацима које смо објавили. Замислите када нађемо 2.000 гласачких места у којима Јелена има нула гласова, и да то признамо! Нисам уопште гледао податке за НС РС и ПС БИХ јер ме сада не занимају. Избори са председника РС су избори за слободну Српску - каже Бореновић.

Фото: Танјуг/ФЕНА

 

 

Кандидат ПДП за председника Републике Српске, Јелена Тривић, изјавила је да ово није била само крађа у градовима на којима су навикли, него да је ово био контаминиран процес у читавој Српској.

Она је рекла да јој се јављају људи из малих места који су гласали за њу, а њихових гласова нема.

- Наћи ћемо колико је таквих места. Тачка преокрета десила се током ноћи када је ЦИК саопштио да бирачки одбори нису доставили резултате у систем. Ни ми тада нисмо добијали податке. Све је стало! Је ли нормално да ЦИК сам саопшти да им нису достављени подаци са бирачких места? Тражићемо да се изборни процес понови ба нивоу читаве Српске. То је наш коначни циљ. Да на основу великог броја нетачних резултата дођемо до тога да поновимо комплетан изборни процес - пита Тривићева.

Тривићева је демантовала да је синоћ преварила грађане РС, када је прогласила победу.

На питање ако ЦИК закључи резултате и Додик буде победник, хоће ли му честитати, Тривићева је одговорила: "На бази онога што имамо, нема разлога да честитамо".

Ипак, Тривићева се нашла пред бројним питањима у вези са раним проглашењем победе.

- Шта год да се деси са мном у политичком смислу, ја сам спремна да ово истерамо до краја због правде и избора. Ово је ствар принципа. Било би нефер према грађанима који су гласали за мене. Ја сам универзитетски професор, није договорено моје смештање негде у домове и у Већа народа, у случају пораза. Ниједну ствар нисам тражила за себе. И то ћете видети, а можда ћете видети и понављање избора - рекла је она.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".