- Mi ne odustajemo. Šta se to desilo tokom noći, ispitaćemo. Odustati nećemo. Pravni tim PDP priprema ozbiljne pravne radnje prema CIK BiH. Pogledajte, 30.000 nevažećih glasačkih listića prema jutrošnjim podacima CIK. Postoje ozbiljni osnovi da se ponište izbori za predsednika RS u najvećem delu RS -rekao je Borenović.

Borenović je govorio o “prevarantskom čudu”, o biračkom mestu u Čelincu na kome Jelena Trivić ima nula gladova, a Dodik 235.

– Ko mi ovo objasni, svaka mu čast. Čelinac, nije Doboj. Ili, porodično selo Jelene Trivić, Krajišnik, Jelena Trivić nula glasova. Je li to moguće? – pita Borenović.

Borenović je poručio da ne priznaju poraz i da Milorad Dodik nije pobedio.

- Pravnim radnjama ćemo to osporiti. Trivić je pobedila, na uzorku s kojim smo izašli od preko 72 odsto. Potom su počele da pristižnu neverovatne stvari, da Jelena ima nula glasova, da je u Doboju razlika 10.000 gladova, a na početku smo tamo bili egal. Oni su izgubili izbore, vidi se po facama, po izjavama, po podacima koje smo objavili. Zamislite kada nađemo 2.000 glasačkih mesta u kojima Jelena ima nula glasova, i da to priznamo! Nisam uopšte gledao podatke za NS RS i PS BIH jer me sada ne zanimaju. Izbori sa predsednika RS su izbori za slobodnu Srpsku - kaže Borenović.

Foto: Tanjug/FENA

 

 

Kandidat PDP za predsednika Republike Srpske, Jelena Trivić, izjavila je da ovo nije bila samo krađa u gradovima na kojima su navikli, nego da je ovo bio kontaminiran proces u čitavoj Srpskoj.

Ona je rekla da joj se javljaju ljudi iz malih mesta koji su glasali za nju, a njihovih glasova nema.

- Naći ćemo koliko je takvih mesta. Tačka preokreta desila se tokom noći kada je CIK saopštio da birački odbori nisu dostavili rezultate u sistem. Ni mi tada nismo dobijali podatke. Sve je stalo! Je li normalno da CIK sam saopšti da im nisu dostavljeni podaci sa biračkih mesta? Tražićemo da se izborni proces ponovi ba nivou čitave Srpske. To je naš konačni cilj. Da na osnovu velikog broja netačnih rezultata dođemo do toga da ponovimo kompletan izborni proces - pita Trivićeva.

Trivićeva je demantovala da je sinoć prevarila građane RS, kada je proglasila pobedu.

Na pitanje ako CIK zaključi rezultate i Dodik bude pobednik, hoće li mu čestitati, Trivićeva je odgovorila: "Na bazi onoga što imamo, nema razloga da čestitamo".

Ipak, Trivićeva se našla pred brojnim pitanjima u vezi sa ranim proglašenjem pobede.

- Šta god da se desi sa mnom u političkom smislu, ja sam spremna da ovo isteramo do kraja zbog pravde i izbora. Ovo je stvar principa. Bilo bi nefer prema građanima koji su glasali za mene. Ja sam univerzitetski profesor, nije dogovoreno moje smeštanje negde u domove i u Veća naroda, u slučaju poraza. Nijednu stvar nisam tražila za sebe. I to ćete videti, a možda ćete videti i ponavljanje izbora - rekla je ona.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".