Аустријска опозиција је критиковала данас новог аустријског канцелара Александра Шаленберга због његових веза са претходником Себастијаном Курцом, који је поднео оставку због оптужби за корупцију, а активисти који су окупили испред аустријског парламента исмејавали су га као марионету.


Курц (35) је поднео оставку на положај канцелара под притиском коалиционог партнера, странке Зелених, након што је тужилаштво против њега и његових блиских сарадника покренуло истрагу због сумње у разлиците форме подмићивања, корупције и кршења поверења, преноси Ројтерс.

Курц негира оптужбе, за сада је остао на челу своје конзервативне странке ОВП и биће њен посланик у парламенту.

Шаленберг (52), каријерни дипломата релативно од скоро у политици, изјавио је да ће блиско сарадивати са својим претходником, међутим опозиционе странке га оптужују да ће бити само пуки извршилац Курзових наредби.

- Онај ко слепо следи, не може да води - поручила је председница опозиционе странке социјал-демократа (СПО) Памела Ренди-Вагнер током посебне седнице доњег дома аустријског парламента.

Опозиционе странке оптужују Курца да је био на челу мреже која крши правила у бројним сферама јавног и политичког живота, од страначког финансирања до протежирања и постављања својих људи на високе државне положаје.

Обраћајући се јавно Курцу, председница либералне странке Неос Бете Мајнл-Рајзингер оптужила га је да је "себи купио странку и извео пуч унутар ње".

- Једино што је вама важно је моћ - поручила је бившем канцелару Мајнл-Рајзингерова.

(Танјуг)
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".