Потпуковник Дамиба, прелазни председник земље, смењен је са власти. Капетан Ибрахим Траоре постаје нови шеф државе.

Наоружани војници у униформама и маскама појавили су се у петак увече на телевизији у Буркини Фасо како би потврдили свргавање председника Пола-Анрија Дамибе, други државни удар у овој проблематичној западноафричкој земљи ове године.

Саопштење је завршило дан који је почео пуцњавом у близини војног кампа у главном граду Уагадугу, експлозијом у близини председничке палате и прекидима програма државне телевизије.

То је образац који је постао све познатији у Западној и Централној Африци у последње две године док исламистички побуњеници праве пустош по сушним пространствима региона Сахел, убијајуц́и хиљаде и нагризајуц́и веру у слабе владе које нису пронашле начин да их победе, јавља Ројтерс.

Нови лидер Буркине Фасо је војни капетан Ибрахим Траоре. У сцени која је реплицирала Дамибину власт у државном удару 24. јануара, Траоре се појавио на телевизији окружен војницима и објавио да је влада распуштена, устав суспендован и границе затворене. Прогласио је ноц́ни полицијски час.

У петак увече није познато где се Дамиба налази.

Траоре је рекао да је група официра који су помогли Дамиби да преузме власт у јануару одлучила да уклони свог лидера због његове неспособности да се носи са исламистима. Дамиба је из истог разлога збацио бившег председника Роха Кабореа.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".