Potpukovnik Damiba, prelazni predsednik zemlje, smenjen je sa vlasti. Kapetan Ibrahim Traore postaje novi šef države.

Naoružani vojnici u uniformama i maskama pojavili su se u petak uveče na televiziji u Burkini Faso kako bi potvrdili svrgavanje predsednika Pola-Anrija Damibe, drugi državni udar u ovoj problematičnoj zapadnoafričkoj zemlji ove godine.

Saopštenje je završilo dan koji je počeo pucnjavom u blizini vojnog kampa u glavnom gradu Uagadugu, eksplozijom u blizini predsedničke palate i prekidima programa državne televizije.

To je obrazac koji je postao sve poznatiji u Zapadnoj i Centralnoj Africi u poslednje dve godine dok islamistički pobunjenici prave pustoš po sušnim prostranstvima regiona Sahel, ubijajući hiljade i nagrizajući veru u slabe vlade koje nisu pronašle način da ih pobede, javlja Rojters.

Novi lider Burkine Faso je vojni kapetan Ibrahim Traore. U sceni koja je replicirala Damibinu vlast u državnom udaru 24. januara, Traore se pojavio na televiziji okružen vojnicima i objavio da je vlada raspuštena, ustav suspendovan i granice zatvorene. Proglasio je noćni policijski čas.

U petak uveče nije poznato gde se Damiba nalazi.

Traore je rekao da je grupa oficira koji su pomogli Damibi da preuzme vlast u januaru odlučila da ukloni svog lidera zbog njegove nesposobnosti da se nosi sa islamistima. Damiba je iz istog razloga zbacio bivšeg predsednika Roha Kaborea.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".