Тиме је, оцењује америцка агенција АП потврдио да Света Столица ужива суверени имунитет и да јој се почињена кривична дела свештеника и католичких великодостојника не могу приписати.


Европски суд за људска права одбацио је случај који су покренуле 24 особе које тврде да су жртве сексуланог насиља свештеника у Белгији и да је Ватикан одговоран због "структуралних недостатака" због којих је католичка црква деценијама прикривала случајеве свештеника који су силовали и малтретирали децу.

Они су се жалили суду у Стразбургу након што су белгијски судови закључили да немају надлежност, с обзиром на имунитет Свете Столице као суверене државе, што је поновио у својој одлуци и Европски суд, који је саопштио и да се не примењује изузетак од тог правила јер се погрешно поступање бискупа у у случајевима злостављања не може приписати Ватикану.

Пресуда Већа донета данас је први пут да Европски суд разматра имунитет Свете Столице, а обе стране имају три месеца да затраже да случај размотри Велико веће суда ради коначне одлуке.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".