Time je, ocenjuje americka agencija AP potvrdio da Sveta Stolica uživa suvereni imunitet i da joj se počinjena krivična dela sveštenika i katoličkih velikodostojnika ne mogu pripisati.


Evropski sud za ljudska prava odbacio je slučaj koji su pokrenule 24 osobe koje tvrde da su žrtve seksulanog nasilja sveštenika u Belgiji i da je Vatikan odgovoran zbog "strukturalnih nedostataka" zbog kojih je katolička crkva decenijama prikrivala slučajeve sveštenika koji su silovali i maltretirali decu.

Oni su se žalili sudu u Strazburgu nakon što su belgijski sudovi zaključili da nemaju nadležnost, s obzirom na imunitet Svete Stolice kao suverene države, što je ponovio u svojoj odluci i Evropski sud, koji je saopštio i da se ne primenjuje izuzetak od tog pravila jer se pogrešno postupanje biskupa u u slučajevima zlostavljanja ne može pripisati Vatikanu.

Presuda Veća doneta danas je prvi put da Evropski sud razmatra imunitet Svete Stolice, a obe strane imaju tri meseca da zatraže da slučaj razmotri Veliko veće suda radi konačne odluke.

(Tanjug)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".