Кубанци су на референдуму одобрили свеобухватан "породични закон" који би поред осталог дозволио истополним паровима да се венчавају и усвајају децу, навели су данас кубански званичници.


- Закон је одобрен са 66,9 одсто према 33,1 - рекла је председница Националног изборног савета Алина Балсеиро Гутијерез, иако ће на неколико места бити поновљено бројање.

Закон ће омогућити и сурогат трудноћу, шира права бака и дека у погледу унука, заштиту старијих и мере против родног насиља, преноси АП.

Реформе сум иначе, наишле на неуобичајено јак отворен отпор растућег евангелистичког покрета на Куби, као и многих других Кубанаца, упркос опсежној владиној кампањи у корист те мере, укључујући и хиљаде информативних састанака широм земље и снажну медијску подршку.

Председник Мигел Дијаз Канел, који је промовисао закон, признао је док је гласао у недељу да међу грађанима постоје недомице.

- Већина наших људи гласаће за кодекс, али он и даље има делова које наше друштво у целини не разуме - рекао је он.

Закон је претходно одобрио парламент након година дебате, а главни поборник ове мере била је Маријела Кастро, директорка Националног центра за сексуално образовање и промотер права за истополне парове, ћерка бившег председника Раула Кастра и нећака његовог брата Фидела.

АП напомиње да гласања на Куби, на којој није дозвољена ниједна партија осим комунистичке, по правилу доноси победу у корист режимских предлога са више од 90 одсто, попут референдума о великој уставној реформи 2019. године.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".